2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Od tajkuna Stojana Petriča zbežal celo od Golobiča nastavljeni levičarski bloger Roni Kordiš

Potem ko so rumene Slovenske novice pred državnozborskimi volitvami dobile novo kadrovsko pridobitev v vlogi levičarskega blogerja Ronija Kordiša, da bi ta tam izvajal politiko svojega šefa Gregorja Golobiča, za katerega je znano, kdo je bil njegov favorit, se je Kordiš očitno po treh mesecih že poslovil. Izpostavil je, da verjame v to, da bi se dalo v svetu novinarstva še marsikaj postoriti, in zapisal zahvalo: “Zbogom in hvala za vse ribe, Svet kapitala, Delo in Slovenske novice. Bilo mi je v veselje. Predvsem pa mi je bilo poučno in zanimivo. Hvala za priložnost!” 

Zahvala Kordiša v smislu “hvala za vse ribe” spominja na tisto od Zoran Potića, ki je ob odhodu iz časopisne hiše Delo na Twitterju zapisal: “Hvala, Delo, za vse ribe. Odnašam lepe spomine, zadnje čase sicer ne več, a kakorkoli, gledam naprej in se ne oziram nazaj.” Naravnost zanimivo je, kako se tajkunu Stojanu Petriču, ki ima v lasti Delo, vsi zahvaljujejo za ribe. Glede na to da riba smrdi pri glavi, lahko sklepamo, da se težava skriva v vodstvu. Potić, ki je znan kot velik sovražnik vsega, kar je desnega – kar dokazuje eden od njegovih zapisov, v katerem je podmladek SDS primerjal s Titovo mladino, predsednika SDS Janeza Janšo pa je oklical za lažnega preroka -, se je za boljše pogoje opravljanja svojega poslanstva očitno dogovoril pri Dnevniku s tranzicijskim tajkunom Bojanom Petanom

Golobič tabloida časopisne hiše Delo – rumenih Slovenskih novic ni obogatil zgolj s Kordišem, ampak tudi z novinarjem Gašperjem Lubejem, za katerega je na novinarski in politični sceni znano, da je “čisto Golobičev človek”. Gašper Lubej je sicer brat Uroša Lubeja, nekdanjega “vstajnika”, danes pa vodilnega politika stranke Solidarnost – da pa je Uroš Lubej kader Golobiča, po navedbah Požareporta vedo vsi.

Nekdaj je bil vidni politik Zaresa
Roni Kordiš, ustanovitelj bloga Had, ki se označuje kot “domnevno” neodvisni bloger, je bil nekdaj vidni politik v Golobičevi stranki Zares. Pred tem je Kordiš nekaj časa napol prikrito delal v časopisni hiši Delo in pisal za prilogo Svet kapitala. Ob tem se je Požar javno vprašal: “Kako gre skupaj navzven reklamirano neodvisno blogerstvo s poročanjem za časopis, ki je v rokah tajkuna Stojana Petriča, lastnika Kolektorja, lahko samo ugibamo?! Prihod Rona Kordiša na tabloid Slovenske novice pa je dodatno pomenljiv tudi zato, ker je Kordiš del svoje blogerske kariere gradil prav na javnemu odporu ter zgražanju nad tabloidnimi (rumenimi) mediji, zdaj pa je pristal znotraj uredništva prvega, največjega in tudi najbolj znanega slovenskega tabloida. Denar in politika očitno zmoreta vse. Temu sicer strokovno pravimo ‘kadrovska konsolidacija medijev’.”

Obregnil se je ob pisanje Požarja in portalov Nova24TV in Škandal24
Kordiš na svojem blogu priznava, da je vrsto let “pljuval” čez medije, a naj bi se mu delo v njih zdelo zanimivo, da bi njihovo delovanje spoznal od znotraj. Zavrača, da naj bi na Delo prišel po politični strani, ob tem pa je na svojem blogu Had izpostavil, da je zelo zanimivo, “ko imaš na voljo plastelin in lahko iz njega narediš, karkoli želiš. Seveda ob upoštevanju želja in pričakovanj, kot tudi ob upoštevanju pravil, ki veljajo znotraj hiše.” Glede pisanja o njegovem prehodu iz Sveta kapitala na Slovenske novice se je obregnil ob odziv Požarja in medijev Nova24TV in Škandal24.

Zavrača pomoč Golobiča
“Pred tremi meseci so me prosili, če bi šel za mesec dni, zaradi pomanjkanja kadra, na Slovenske novice. Moja odločitev je bila hipna – da. Če sem Slovenske novice dolga leta ‘nabijal’, lahko sedaj iz prve vrste doživim dogajanje na enem izmed najbolj branih portalov v Sloveniji,” je zapisal Kordiš in s tem priznal, da je odšel na Slovenske novice ravno pred volitvami. Kakšno naključje, kajne? “Ne, Bojan Požar, Nova24, na Slovenske novice nisem šel, ker bi me tja nastavil Golobič ali kdorkoli drug. In smešno mi je, ko ‘kao novinarji’ vedo o teh stvareh več od mene. In ne, niso me odpustili, ker je konec volitev, ampak sem sam zavrnil podaljšanje in tudi drugo delovno mesto,” je še zapisal na blogu.

Kordiš je ob koncu izpostavil, da sedaj drugače gleda na svet novinarstva in medijev. “Verjamem, da bi se dalo storiti še marsikaj na tem področju, vendar v končni fazi so bralci tisti, ki odločajo o tem, kaj jih zanima, predvsem pa so vsebine tiste, ki prinašajo klike in ti prinašajo oglaševalski denar. Mediji pač niso dobrodelne organizacije in njihovi lastniki samaritani. Zbogom in hvala za vse ribe, Svet kapitala, Delo in Slovenske novice. Bilo mi je v veselje. Predvsem pa mi je bilo poučno in zanimivo. Hvala za priložnost!”

Kordiš naj sicer še ne bi imel idej in ciljev za prihodnost in naj bi se bolj ukvarjal s tem, kam bo odšel na dopust, se pa poraja vprašanje, kakšno je resnično vzdušje pri tajkunu Stojanu Petriču, ki ima zaslombo v Forumu 21, da se mu vsi po vrsti ob odhodu zahvaljujejo za ribe in odhajajo drugam. 

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine