25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Od danes velja ukaz povečanega dela in obremenitev v Slovenski vojski in s tem 19-odstotno povišanje plač vojakov

Ukaz o izplačilu povečanega obsega dela in delovnih obremenitev po 59. členu zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki ga je izdal načelnik generalštaba SV Alan Geder v začetku tega meseca, začne veljati danes. V skladu s sklepom vlade to pomeni 19-odstotno zvišanje osnovnih plač, ki ga bodo pripadniki SV opazili na septembrskih plačilnih listih.

“Ker je SV kadrovsko podhranjena in ker se obseg nalog pripadnikov vojske ni spremenil, so obstoječi pripadniki bolj obremenjeni. Zato so tudi upravičeni do dodatnega izplačila,” je za STA povedal predstavnik za odnose z javnostmi SV Simon Korez.

Oglejte si še: Načelnik generalštaba SV Alan Geder opozarja na kadrovsko podhranjenost vojske, vpoklicani bodo pogodbeni rezervisti!

Številčno stanje stalne sestave SV je namreč doseglo spodnjo kritično mejo glede na določila srednjeročnega obrambnega programa. V SV je trenutno 6727 pripadnikov, torej jih manjka že skoraj 1000. “Trenutno nespremenjen obseg del in nalog SV opravlja bistveno manj pripadnic ter pripadnikov, ki so zato toliko bolj obremenjeni,” so v začetku meseca povedali na ministrstvu.

Po Korezovih besedah bodo do dodatka upravičeni vsi pripadniki SV, razen tistih, ki delujejo v mednarodnem okolju, saj jih obvezujejo drugačne pogodbe. Dodatek ne bo pripadal niti tistim, ki so odsotni zaradi varstva otrok, bolezni in podobno, tistim, ki so na izobraževanjih, ter pripadnikom športne enote. Slednja namreč ni operativna enota SV, vendar ima poseben status.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine