4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Od danes v uporabi novela zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva

Z današnjim dnem se začne uporabljati novela zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki bo omogočila vodenje registrov presejalnih programov zgodnjega odkrivanja raka. Prav tako bo omogočil vzpostavitev registra endoprotetike, torej umetnih sklepov za spremljanje kakovosti vsadkov.

Novela, ki so jo poslanci potrdili aprila, bo torej zagotovila pravno podlago za delovanje presejalnih programov zgodnjega odkrivanja raka na dojki Dora ter zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki Svit ter omogočila ustanavljanje novih registrov.

Omogočila bo tudi natančnejše vnašanje podatkov kakovosti diagnostike in zdravljenja onkoloških bolnikov v okviru kliničnih registrov in se bo lahko izvajala ustrezna registracija testiranih oseb iz družin, obremenjenih z dednim rakom.

Ob določitvi besedila novele na vladi je takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pojasnila, da bo novela pripomogla tudi k večji uspešnosti izvajanja preventivnih zdravstvenih programov na področju zgodnjega odkrivanja raka in posledično uspešnega oziroma pravočasnega zdravljenja posameznih vrst raka.

Poleg tega bo omogočeno boljše, prepoznavanje in zdravljenje redkih nemalignih bolezni ter zagotavljanje kakovostnega endoprotetičnega zdravljenja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine