16.6 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Od danes je novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar

Novi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar danes začenja štiriletni mandat. V nedavnem intervjuju je ocenil, da se bo z vodenjem največje bolnišnice v državi očitno podal v nekaj povsem novega. Tudi zaradi pritiskov, ki se mu obetajo in s katerimi se kot direktor jeseniške bolnišnice ni srečal.

Poklukar, ki je po izobrazbi zdravnik, je bil na čelu jeseniške bolnišnice pet let in jo je uspel potegniti iz rdečih številk. Podoben izziv, a v bistveno večjem obsegu, ga čaka tudi v UKC, ki se že več let sooča z izgubo. V zadnjem desetletju je pozitivno posloval leta 2008 in 2017, ko je začel veljati interventni zakon za sanacijo bolnišnic. Lansko leto je končal z 22,4 milijona evrov primanjkljaja.

Urejanje odnosov in zagotavljanje boljše klime med zaposlenimi sta med prioritetami Poklukarjevega vodenja UKC, ki se po številu zaposlenih in postelj uvršča med največje bolnišnice v Srednji Evropi. Ob tem se zaveda pomena ustreznega nagrajevanja zaposlenih in pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje tudi na tem področju poskrbelo za ustrezne zakonodajne spremembe.

Napovedal je, da bo med njegovimi prvimi potezami v vlogi generalnega direktorja ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji, kar bo zagotovilo varno obravnavo otrok. Tudi v tem primeru je po njegovih besedah pomembno, da bo vodstvo UKC vzpostavilo pogoje, ki bodo zaposlenim omogočili udejanjiti njihov strokovni potencial, obenem pa bodo imeli priložnost za karierno napredovanje.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder, ki je na ministrsko mesto prišel z mesta generalnega direktorja ljubljanskega UKC, je v javnosti že večkrat izrazil naklonjenost Poklukarju in mu obljubil podporo pri reformah v kliničnem centru. Njegovo imenovanje na čelo UKC so pozdravili tudi v zdravniškem cehu. Zadovoljni so, ker združuje zdravniško in menedžersko znanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine