10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Obtožnica zaradi korupcije proti zdravnikom, družinskim članom, farmacevtkama in komercialistom

Na Specializiranem državnem tožilstvu so pojasnili, da je obtožnica, ki so jo danes vložili na Okrožno sodišče v Ljubljani, vložena zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo. Gre za osem zdravnikov, njihova družinska člana, farmacevtki in tri komercialiste. Tožilstvo sumi, da so trije prejeli podkupnine v višini okoli 100.000 evrov, dva pa še več, poroča STA.

Zoper deset uslužbencev bolnišnic je bila obtožnica vložena zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, ki so jih dobili v povezavi z dobavo medicinskega materiala in zdravil bolnišnicam.

Od teh desetih oseb je bila zoper dve osebi vložena obtožnica tudi zaradi pranja denarja, zoper eno osebo pa še zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin in preprečitve dokazovanja.

Obtožnica je bila vložena tudi zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in zoper dve osebi zaradi pranja denarja.

Gre za zelo obsežne zadeve, saj ima spis preko 20.000 prilog, obtožnica pa obsega dobrih 500 strani, so še navedli na specializiranem državnem tožilstvu.

Šlo naj bi za korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor medicinskih materialov in zdravil, glede katere so kriminalisti 19. decembra 2013 opravili preiskave na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor.

Kot so takrat pojasnjevali kriminalisti, naj bi dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Del strukture cene teh zdravstvenih pripomočkov je že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali med pet in 20 odstotkov. Javna sredstva naj bi s tem po takratnih podatkih kriminalistov oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Dobavitelji naj bi te nagrade nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice.

Med zdravniki, ki naj bi prejemali podkupnine, naj bi bili predstojnik ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Vane Antolič, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, intervencijski nevroradiolog iz UKC Ljubljana Zoran Milošević, radiolog iz UKC Maribor Jožef Matela ter tudi vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli in vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.

V UKC Ljubljana so za STA pojasnili, da še niso seznanjeni z vložitvijo obtožnic zoper zaposlene v zavodu.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so za STA dejali, da so zadovoljni z uspehom specializiranega državnega tožilstva. Poudarili so, da je to zasluga specializiranega tožilstva in njihovega tožilca Iztoka Krumpaka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine