8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije blizu “premirju”: nova delovna skupina bo predlagala kompromis glede ukrepov

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Po tem, ko je v minulih dneh Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ostro protestirala proti vladnim odlokom, ki gostincem nalagajo preverjanje PCT, frizerjem in kozmetikom pa se obeta pogostejše in celo plačljivo testiranje, je vodstvo zbornice danes gostilo ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vodjo Svetovalne skupine za COVID-19 dr. Matejo Logar, direktorja NIJZ dr. Milana Kreka in predstavnike vlade, zdravstvene stroke ter gospodarstva, kjer so se očitno dogovorili za ustanovitev delovne skupine, ki bo iskala kompromise med gospodarstveniki in zdravniško stroko. 

Govorili smo o nezadovoljstvu med obrtniki in podjetniki, ki so jih povzročili omenjeni ukrepi. Zbrani so bili enotni, da je najpomembnejši cilj ukrepov zajezitev širjenja virusa, a je ob tem treba tudi zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva. Dogovorili smo se, da bodo v prihodnje kompromis med predlogi zdravstvene stroke in gospodarstva iskali v posebni delovni skupini”, so zapisali pri OZS. Kot so še navedli v svojem sporočilu za javnost, so obrtniki in podjetniki najbolj vznemirjeni zaradi neenake obravnave posameznih gospodarskih dejavnosti. Ob tem so kot primer navedli, da se tistim, ki so zaposleni v trgovinah ni potrebno testirati, obenem pa tudi za potrošnike ne velja pogoj PCT.

Podoben primer naj bi bila tudi proizvodnja. Ob tem je predsednik OZS Branko Meh prepričan, da bi morali za vse dejavnosti veljati enaki ukrepi, ker jih sicer ni mogoče zagovarjati. Zaradi neenakosti so posebej prizadeti tako gostinci kot tudi preostali zaposleni na področju turizma. To je vnovič poudaril predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar. Obenem je še izrazil prepričanje, da jih je prizadela težka situacija, ki jim je prizadejala ogromno škode, saj so izgubili koristne zaposlene, številne njihove člane pa navdaja nezadovoljstvo. Po njegovem prepričanju je zato ključno najti čimbolj neškodljive rešitve, ki jih bodo sprejeli vsi.

Pogoje ukrepov za posamezne dejavnosti bodo pretresali v posebni delovni skupini – SZJ. (Foto: OZS)

Fedja Pobegajlo, direktor Gostinsko-turistične zbornice Slovenije, pa je ob tem izpostavil problematiko slabe komunikacije s strani tistih, ki ukrepe oblikujejo. Kritičen pa je bil tudi do izključevanja najpomembnejših deležnikov iz te komunikacije. Poleg tega je izrazil razumevanje, da so ukrepi namenjeni tudi doseganju višje stopnje precepljenosti, vendar pa ni dopustno, da se stvar dogaja na račun panoge, ki je v celoti ogrožena. Sekretarka sekcij pri OZS Vlasta Markoja pa je izpostavila, da načrtovane spremembe veljavnosti testov, ki naj bi kmalu postali plačljivi, močno skrbi zlasti frizerje in kozmetike, ki ne le med epidemijo, ampak tudi sicer skrbijo za preprečevanje okužb.

Predsednik OZS Branko Meh (foto: V.V.)

Poklukar: Zajezitev virusa je odvisna od stopnje precepljenosti prebivalstva
Napovedane spremembe bi v teh dveh sektorjih utegnile pomenili vodo na mlin za delo na črno, so prepričani obrtniki. Predstavniki zdravstvene stroke so argumentirali predložene ukrepe, obenem pa podali še napovedi glede koronavirusa v prihajajoči hladni polovici leta. Izpostavili so, da je zajezitev virusa odvisna od višine precepljenosti prebivalstva, prav tako pa gre upoštevati veljavne ukrepe. Višja precepljenost bi omejila težave v zdravstvu in odstranila številne ovire pri izvedbi gospodarskih dejavnosti. V to je prepričan zdravstveni minister Janez Poklukar, ki je še dejal, da se zavedajo pomena ohranjanja vitalnosti gospodarskih panog. Prepričan je, da to zagotavlja prav pogoj PCT. S sprejetimi ukrepi pa ne želijo povečevati neenakosti, marveč prav nasprotno.

“Lahko povem, da smo vsi skupaj jasno ugotovili, da smo na istem čolnu, da nas čaka ista skupna prihodnost in da je najboljši pristop k temu seveda to, da vsi pristopimo k cepljenju. Govorili smo tudi o protokolu PCT. Vemo, da protokol PCT ni idealen,” je po sestanku še dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Predsednik OZS Meh pa je vladnim predstavnikom in zastopnikom zdravstvene stroke podal zagotovilo, da je OZS na njihovi strani, ki nikakor ne nasprotuje pogoju PCT oziroma cepljenju. Prav tako imajo v zavesti dejstvo, da mora vsakdo nekaj prispevati k zajezitvi virusa. Vendar pa je potreben dogovor glede tega, kateri ukrepi so za koga v veljavi in kako jih izvajati, da bo čim manj težav. Vodja Svetovalne skupine za COVID-19 dr. Mateja Logar pa je pojasnila zakaj se ukrepi po posameznih panogah razlikujejo – zaradi različnih izhodišč. Obenem so različne tudi ocene glede tveganja prenosa virusa. Spregovorila pa je tudi o veljavnosti hitrega antigenskega testa, ki je razmeroma zanesljiv le 48 ur.

Vodja posvetovalne skupine dr. Mateja Logar (Foto: Nova24TV)

Predstavniki gospodarstva, vlade in zdravstva so se zavzeli za skupno akcijo za promocijo cepljenja
Mnogi so namreč izrazili nezadovoljstvo zaradi napovedi pogostejšega testiranja. Prav zato so na dogodku zbrani izpostavili pomembnost spodbujanja cepljenja. Še posebej pa je potrebno spodbujati tiste, ki se še niso cepili. Glede težav pri preverjanju pogoja PCT pa je dr. Milan Krek, direktor NIJZ RS, prisotnim predstavil aplikacijo, s pomočjo katere bo mogoče hitro in enostavno preveriti ali gost (obiskovalec) izpolnjuje ustrezne pogoje za PCT. So se pa naposled zastopniki vlade, gospodarstva in zdravstva poenotili glede potrebe po izvedbi skupne akcije, na kateri bi se pozvalo k cepljenju. Poudarili so tudi pomen avtomatizacije preverjanja PCT pogoja. Poleg tega je bil soglasno sprejet predlog, da se takoj oblikuje operativna delovna skupina, ki bo pretresala različne ideje in predloge ter pripravljala najboljše možne rešitve za obvladovanje epidemije, ki bodo sprejemljivi tako za gospodarstvo kot za zdravstvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine