32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Obrambni minister Tonin znova zavrnil očitke o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme

Obrambni minister Matej Tonin je danes znova odgovarjal na nekatere očitke glede nabave zaščitne opreme. Kot je pojasnil, je posredoval le v treh primerih nabave. Ko so odpovedali stalni dobavitelji te opreme, je poklical podjetnika Joca Pečečnika in Janeza Škrabca ter predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina.

 

“V tistih najbolj kritičnih trenutkih, ko smo spremljali sestanke s predstavniki zdravstvenih domov in bolnišnic, ko so zdravstvenemu osebju dobesedno tekle solze, ker ni bilo zaščitne opreme in ko ni bilo dobav, ko so stalni dobavitelji popolnoma odpovedali. V tistem trenutku sem poklical tri ljudi, za katere sem ocenil, da imajo v svetu takšne zveze in poznanstva, da bi nam lahko pomagali dobiti to opremo,” je povedal ob robu obiska 72. brigade Slovenske vojske v Črnomlju. “Vsi trije so se odzvali in pomagali Sloveniji,” je dejal Tonin.

Okoli opreme, ki jo je dobavilo podjetje Pečečnika Public Digital Infrastructure, pa so se pojavili očitki, da je prevoz preplačan. A Tonin pojasnjuje, da je ta problem rešen. “Pečečnik je povedal, da ko bodo vsi prevozi v Slovenijo izvršeni, bo potegnil črto. In če bo šlo za preplačila, bo ta denar vrnil. V kolikor bo sredstev premalo, bo zaprosil za dodatna sredstva. Tako da tukaj jaz ne vidim nobenih problemov, ker bodo računi zloženi na mizo,” je na to odgovoril Tonin.

Na nabavo zaščitne opreme sicer letijo številni očitki. Zaokrožila je tudi informacija, da je zavod za blagovne rezerve kupil maske, narejene iz papirja in gumic. Naročil naj bi jih pri podjetju Korez-Sorting Group.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer danes na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. “Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem kaj je,” je zapisal.

Pri obvladovanju pandemije so pomembni tudi mehanizmi mednarodne pomoči. Tonin je pojasnil sodelovanje Slovenije v pomoči znotraj Nata in civilne zaščite znotraj Evropske unije (EU). Kot je povedal, je Slovenija v okviru mehanizma Nata za pomoč ob naravnih nesrečah zaprosila za strateški, letalski prevoz. “Sistem je naravnan tako, da če ima neka država določene zmogljivosti, ponudi drugi državi te zmogljivosti,” je dejal.

Pojasnil pa je tudi delovanje mehanizmov civilne zaščite znotraj EU. Slovenija je znotraj tega mehanizma ponudila pomoč več državam. Tako je Hrvaški pomagala ob potresu, ob epidemiji je pomoč nudila tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Severni Makedoniji. Pomagali so tudi Furlaniji-Julijski krajini, tja je bilo poslanih 500 zaščitnih oblek.

“EU je zgrajena na solidarnosti in vsaj mi se zavedamo, da če bo ta solidarnost propadla, bo z njo propadla tudi EU. Prav zato se Slovenija v okviru zmožnosti odziva in to pomoč tudi našim partnerskim ali prijateljskim državam ponuja,” je ob tem povedal Tonin.

Pojasnil je tudi, da Slovenija zaenkrat iz skupnega evropskega javnega naročila še ni dobila opreme. “Tukaj se vidi vsa tragika teh skupnih evropskih javnih naročil,” je dodal.

Na vprašanje novinarjev pa je Tonin povedal še, da kandidata za naslednika Alenke Ermenc že ima. Ime kandidata, ki bi lahko prevzel mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, pa bo razkril, “ko bo čas za to”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine