31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Obrambni minister Tonin poziva k humanitarni pomoči Slovenije Ukrajini

Piše: C. R., STA

Dolžnost Slovenije je, da Ukrajini zagotovi humanitarno pomoč, je danes poudaril predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin. Po njegovih besedah se Slovenija aktivno pripravlja na sprejem ukrajinskih beguncev. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zagotovilo 80 nastanitev za morebitne ukrajinske otroke in matere, je dejal.

“Ukrajina potrebuje našo pomoč, naša moralna dolžnost pa je, da se na tak klic pomoči odzovemo po svojih najboljših močeh in pomagamo z materialnimi in finančnimi sredstvi ter z vojaško pomočjo,” je dejal Tonin.

Kot je poudaril v izjavi, se je Slovenija odzvala na vse te tri oblike pomoči. “V naslednjih dneh pa je pomembno, da pomagamo tudi v humanitarnem smislu,” je opozoril Tonin. V Sloveniji že imamo različne organizacije, ki zbirajo pomoč za ljudi v Ukrajini in tudi že za begunce, ki prihajajo v sosednje države.

Po Toninovih besedah se bodo na ministrstvu za obrambo organizirali s pomočjo civilne zaščite in tako zagotovili poseben center, kamor bodo lahko ljudje prinesli pomoč, ki jo želijo darovati Ukrajincem.

Obenem pa bo uprava za zaščito in reševanje zagotovila logistiko za prevoz vse te pomoči v Ukrajino in države, ki sprejemajo ukrajinske begunce. Kot je izpostavil, bodo v prihodnjih dneh objavljeni tudi natančni seznami ključnih potreb tako Ukrajine kot držav, ki že oskrbujejo ukrajinske begunce.

V Sloveniji so sicer že ustanovili posebno skupino, v kateri aktivno sodelujejo tudi predstavniki ministrstva za obrambo, in kjer urejajo vse potrebno za sprejem beguncev. “Prvi begunci, teh je okrog 10, so že prišli v Slovenijo,” je povedal Tonin. Dodal je, da je za ženske z otroki v posebnem centru v Logatcu zagotovljenih 250 mest.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine