10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Obrambni minister Erjavec gasilcem obljubil »čim boljše pogoje za delo« – karkoli že to pomeni

Skupščine Združenja slovenskih poklicnih gasilcev se je danes v Domžalah udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je dejal, poklicni gasilci skupaj s prostovoljnimi predstavljajo steber zaščite in reševanja. Minister jim je danes obljubil, da bodo poskrbeli, da jim omogočijo čim boljše pogoje za delo. Karkoli že to pomeni.

 

“Poslanstvo, ki ga opravljate, je tako pomembno, da bomo tudi mi na ministrski strani in na strani uprave za zaščito in reševanje poskrbeli, da vam omogočimo čim boljše pogoje za delo,” so Erjavčeve beseda navedli na ministrstvu.

Kot so zapisali, se je minister vsem gasilcem zahvalil za vse delo, ki ga opravljajo ob naravnih in drugih nesrečah, ki so največje grožnje naši varnosti. Enotna krovna organizacija poklicnih gasilcev pa bo po njegovih besedah dala nov zagon razvoju poklicnega gasilstva in s tem tudi prostovoljnega gasilstva na Slovenskem.

Poklicni gasilci predstavljajo močno strokovno jedro slovenskega gasilstva. Delujejo v 13 večjih mestih, na letališčih in v večjih industrijskih obratih. Veliko poudarka dajejo stalnemu strokovnemu usposabljanju in izobraževanju, hkrati pa svoja znanja zelo uspešno delijo s prostovoljnimi gasilci.

Tudi zaradi prenosa njihovega znanja na slovenske prostovoljne gasilce, ki v širšem mednarodnem prostoru izstopajo zaradi svoje množičnosti in pripadnosti gasilstvu, sistem gasilstva v Sloveniji deluje skladno in z visokimi strokovnimi standardi ob vseh vrstah gasilskih intervencij, so še navedli na ministrstvu.

Skupščine so se poleg Erjavca udeležili tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, župan občine Domžale Toni Dragar, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Združenje slovenskih poklicnih gasilcev je na skupščini določilo program dela za prihodnje leto. Volili so tudi nove organe združenja. Predsednik ostaja Milan Korošak, ki je za STA med ključnimi cilji združenja izpostavil čim prejšnje izboljšanje zakona o gasilstvu.

V prvi vrsti želijo v zakonu urediti status gasilcev, tako poklicnih kot prostovoljnih, karierno napredovanje poklicnih gasilcev, pa tudi drugače urediti sofinanciranje nakupa opreme s strani države. Prav tako v združenju vidijo potrebo po posodobitvi izobraževanj gasilcev. Ministra pa so prav tako opozorili na potrebo po ureditvi kolektivnega zavarovanja gasilcev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine