-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Oblikuje se Zavezništvo za slovensko politično sredino

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Act Tank, Katedrala svobode in Zbor za republiko so oblikovali Programska načela Zavezništva za slovensko politično sredino, glavni avtorji dokumenta so dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel in dr. Žiga Turk. Gre za koalicijo političnih strank, ki bi predstavljala protiutež levemu KUL-u, na drugi strani pa tudi stranki SDS. Zanimivo je, da bi v to sredino pozicionirali tudi stranko NSi – Matej Tonin naj bi na to pobudo gledal s simpatijo, poroča Požareport. Za naš medij pa je predsednik NSi sporočil: “Podpiram vsak projekt, ki gradi na ustavnih vrednotah, na katerih je utemeljena samostojna Slovenija.

Politika pomeni soočanje idej, iskanje kompromisov in sodelovanje, ne pa izpostavljanja razlik in celo izključevanja. Delitev slovenskega političnega prostora na dva izključujoča bloka je škodljiva, kontraproduktivna in razdiralna. Država potrebuje čvrsto politično sredino, ki jo ohranja v območju evropskih norm in preprečuje drsenje proti ekstremnim politikam, ki so zunaj civilizacijskih okvirov ali so zgodovinsko presežne. Zaradi zavedanja vsega navedenega se je oblikovalo sredinsko zavezništvo, ki si bo prizadevalo za zmago načel, ki so jih zapisali v program.

Glavni avtorji tega dokumenta so dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel in dr. Žiga Turk, nekateri viri pa omenjajo tudi teologa Ivana Štuhca in Marka Voljča, ki sicer vodi Act Tank. Gre namreč za projekt znotraj Act Tanka, Katedrale svobode in Zbora za Republiko. Požareport poroča, da gre za pisno pobudo izbranim političnim strankam, da bi sklenile koalicijo slovenske politične sredine, in sicer kot protiutež koaliciji KUL na levi strani, pa tudi stranki SDS na desni. Pri tem je zanimivo, da je pobudo prejela tudi stranka NSi, ki je tradicionalno pravzaprav bolj desna od SDS-a. Matej Tonin naj bi na to pobudo gledal s simpatijo, je zapisal Požareport. Ostale stranke pa so SMC, Konkretno (prej Gas), Slovenska ljudska stranka (SLS), Nova ljudska stranka (NLS), Zeleni Slovenije, Naša dežela in Dobra država.

 

V svojih načelih so zajeli tudi aktualno tematiko, torej epidemijo, glede katere so poudarili, da ne sme biti tema političnih spopadov. Poudarili so tudi, naj ne bo nihče izvzet iz kritike, vendar pa naj bo ta dostojna, konstruktivna in ne sama sebi namen. “Novinarji, politiki in vsi drugi aktivni državljani naj se izogibajo žalitvam, diskreditacijam, osebnim napadom, grožnjam in drugim nespoštljivim, nevljudnim, v civiliziranih okoljih nesprejemljivim besedam in ravnanjem,” so zapisali. Zavzemajo pa se tudi za spoštovanje pravic manjšin, enakopravnost, nediskriminacijo ter seveda spoštujejo ustavna načela in pravila države, v kateri ima oblast ljudstvo. Po poročanju Požarporta naj bi se uvodni sestanek povabljenih političnih strank odvil prihodnji teden.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine