10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Oblast za vsako ceno: Šarec pripravljen popustiti in sprejeti opcijo manjšinske vlade, z njo bi se zadovoljila tudi DeSUS

Predsednik LMŠ in pretendent za mandatarja Marjan Šarec je po današnjem srečanju peterice strank z Levico, ki je zavrnila vstop v njegovo vlado, pojasnil, da je možnost tudi manjšinska vlada, če bo ponujeno sodelovanje Levice, ki bo vzdržno. Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, še ne ve.

 

“Odločitev je padla takšna, kot je, in mi smo se dogovorili, da se bomo zdaj naprej pogovorili o obliki možnega sodelovanja,” je Šarec dejal o torkovi odločitvi sveta Levice, da ne vstopi v vlado z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, da pa podpira oblikovanje sporazuma o sodelovanju s Šarčevo manjšinsko vlado.

Po njegovih besedah se tako zdaj z Levico pogovarjajo o tem, da sklenejo projektno sodelovanje. Na vprašanje, pri katerih projektih bodo sodelovali z Levico, je odgovoril, da je koalicijska pogodba usklajena in da so zadeve napisane v njej. “Ne glede na to, da je njihov svet ugotovil, da v vlado ne gredo, je ta dokument vendarle temelj za sodelovanje, saj smo ne nazadnje sedeli 14 ur ali še več,” je dejal.

Nad odločitvijo sveta Levice ni razočaran. “Če sedeš v avto, moraš vedeti, da lahko tudi ne boš prišel domov, ampak v bolnico. Tudi če greš v neko takšno sodelovanje, takšen projekt, moraš pričakovati vse opcije,” je pojasnil.

Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, je po njegovih besedah odvisno tudi od drugih strank. Kot je pojasnil, morajo odločitev o podpori v vseh strankah sprejeti tudi na svojih organih, šele nato bodo vložili kandidaturo.

Obenem je dodal, da je “na tem svetu vse mogoče” in da se lahko iz igre tudi umakne in mandatarske kandidature ne vloži.

Zatrdil je, da danes v nobeni od drugih strank, s katerimi se pogajajo o vladni koaliciji, niso dejali, da bi v primeru manjšinske vlade in projektnega sodelovanja Levice tudi sami z vlado le projektno sodelovali.

Na vprašanje, ali še vedno obstaja možnost, da bi medse skušali znova pritegniti NSi, ki se je iz pogajanj sicer umaknila, je Šarec odgovoril, da danes o tem niso govorili. “Mislim, da bodo naslednji dnevi posvečeni temu, da izpeljemo tisto, kar smo se danes dogovorili,” je pojasnil in ob tem dodal, da časa ni več veliko.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata se namreč po tistem, ko je DZ prejšnji teden ugotovil, da predsednik republike Borut Pahor v prvem krogu ni predlagal nobenega kandidata, izteče 10. avgusta. V tem krogu lahko poleg predsednika republike kandidata predlagajo tudi poslanci.

Cerar: SMC še naprej podpira Šarca za mandatarja, manjšinska vlada ni najboljša rešitev

Predsednika SMC Mira Cerarja odločitev sveta Levice, da ne vstopi v koalicijo šestih strank pod okriljem LMŠ, ni presenetila. Manjšinska vlada ni najboljša rešitev, je dejal Cerar in poudaril, da SMC še naprej podpira predsednika na volitvah drugouvrščene LMŠ Marjana Šarca za mandatarja. Želijo si, da se okoli njega oblikuje čvrsta koalicija.

“Prihajamo v fazo pogajanj, ko je situacija za državo vedno bolj resna, kajti Slovenija nujno potrebuje stabilno vlado,” je dejal Cerar v izjavi za medije po srečanju petih strank z Levico, ki je LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB seznanila s torkovo odločitvijo sveta stranke, da ne bo vstopila v koalicijo šestih strank. V Levici so sicer pripravljeni podpreti oblikovanje sporazuma o sodelovanju s Šarčevo manjšinsko vlado, kar se Cerarju “ne zdi najboljša možna rešitev”.

Odločitev Levice Cerarja ni presenetila. “Za vstop v vlado so potrebni pogum, gre za zrelost strank in prevzemanje odgovornosti in to ni enostavno,” je dejal. Tega se po njegovih besedah v SMC zavedajo in zato so tako močno vpeti v pogajanja, da bi prišlo do čvrste vlade. Interese države je treba postaviti pred interese strank, je dodal.

SMC še naprej vztraja pri podpori Šarca za mandatarskega kandidata. Kot je napovedal Cerar, bo Šarec dobil podpise njihove poslanske skupine. Želijo pa si, da se okoli njega oblikuje “čvrsta razvojna koalicija”.

Po Cerarjevi oceni bodo šele po imenovanju ministrov in “ko se bodo še dorekle neke vsebine koalicijskega sporazuma” točno videli, kdo vse je v koaliciji. “Verjamemo, da se bo potem temu jedru koalicije pridružila še kakšna stranka, ki bo prepoznala odgovornost in pomen tega trenutka,” je še dodal.

V DeSUS naklonjeni projektnemu sodelovanju Levice z morebitno prihodnjo vlado

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes izrazil pričakovanje, da bo skupina šestih strank že v naslednjem tednu zbrala zadostno število podpisov za mandatarsko kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca. DeSUS bo svojih pet glasov prispevala, prav tako je naklonjena projektnemu sodelovanju Levice z morebitno prihodnjo vlado, je povedal Erjavec.

Organi DeSUS so sicer že sprejeli sklep, da podpirajo kandidaturo predsednika LMŠ Šarca za mandatarja, zato se na to temo po besedah Erjavca ne bodo ponovno sestajali. Odločali bodo še o vsebini koalicijske pogodbe in o kadrovskem razrezu, ko bosta dokončno pripravljena, je napovedal. Meni pa, da bo DeSUS tudi vsebino koalicijske pogodbe, če ostane v trenutni obliki, podprl.

Prav tako v DeSUS podpirajo projektno sodelovanje Levice v morebitni prihodnji vladi. Kot je Erjavec dejal v izjavi za medije po dopoldanskem sestanku peterice strank z Levico, bi sicer raje videl, da bi tudi omenjena stranka sodelovala v vladi, vendar pa je tudi takšna oblika zanj sprejemljiva. Poleg potrditve koalicijske pogodbe Erjavec tako pričakuje tudi potrditev protokola o projektnem sodelovanju.

V predlogu koalicijske pogodbe so sicer zajete vsebine, ki so zelo pomembne za DeSUS. Med temi je prvak DeSUS izpostavil krepitev javnega zdravstva in ukrepe na področju položaja upokojencev, med drugim usklajevanje pokojnin in vzpostavitev demografskega sklada. Prav tako naj bi za polno delovno dobo pokojnina presegla prag revščine. Koalicijska pogodba še ni dokončno izdelana in podpisana, zato Erjavec vseh ukrepov ni našteval.

Kot je še dejal Erjavec, se v DeSUS zavedajo, da Slovenija vlado potrebuje čim prej. Predčasne volitve bi po njegovih besedah Sloveniji škodile, saj je država v tem času v dobri gospodarski kondiciji. Za DeSUS je zato zlasti pomembno, da Slovenija pride do vlade, v kakršnikoli obliki že bo.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata se namreč po tistem, ko je DZ prejšnji teden ugotovil, da predsednik republike Borut Pahor v prvem krogu ni predlagal nobenega kandidata, izteče 10. avgusta. V tem krogu lahko poleg predsednika republike kandidata predlagajo tudi poslanci. Šarec očitno lahko računa na zadostno število glasov, kljub temu da si od Levice po torkovem sklepu v morebitni prihodnji vladi lahko obeta zgolj projektno sodelovanje.

Kakor koli že, očitno je neokomunistični tabor odločen v svojih namerah, da za vsako ceno zadrži oblast v svojih rokah. Tudi na račun popuščanja kapricam Levice.

Zadnje novice

Nov dan, novi vlomi

Sorodne vsebine