5.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 marca, 2024

Objavljamo dokaze: spor med Švarc Pipanovo in Fajonovo traja že od časa sestavljanja Golobove vlade! Tole je zapisala na facebooku …

Piše: Gašper Blažič

Ali se je pravosodna ministrica in nekdanja podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan že zavedla, da na ministrskem stolčku ne bo mogla ostati? Njen zapis na facebooku je precej pomenljiv. 

“Drage državljanke in državljani, HVALA za množične izraze podpore in spodbude, ki dajejo vedeti, da je – bolje pozno kot nikoli – le napočil čas za neomajno vztrajanje vseh nas, da presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države. Za vedno bom morala nositi težko breme zavedanja, da sem se tudi sama nehote ujela v premetene zanke tovrstnih praks. Pa vendar – četudi bom najverjetneje morala oditi, danes, jutri, ali kasneje, bom šla mirno, z zavestjo, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti. Zavezujem pa se, da bom ostala del tega vala in se borila naprej, znotraj ali izven sistema. Skupaj z vami!” Tako se glasi njen zapis.
Torej, iz zapisa Dominike Švarc Pipan je razvidno, da se ima predvsem za žrtev spletk in da je očitno “prepoštena” za politiko, očitno pa se od ministrskega stolčka ne namerava posloviti tako zlahka.
Vendar pa smo nekoliko preiskali tudi okoliščine, kako je sploh postala ministrica za pravosodje. Znano je, da je bila v času Šarčeve vlade državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje, ki ga je tedaj vodila Andreja Katič. Ki je danes – državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Slednjega vodi Aleksander Jevšek (SD). Katičeva je bila že spomladi 2022 v igri, da znova postane ministrica za pravosodje, poslanci SD so računali tudi na nekdanjega državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu Gregorja Strojina, vendar se je razpletlo drugače.
In kaj se je zgodilo? V medijih je zaokrožila govorica, da se je Švarc Pipanova mimo vodstva SD, torej neposredno dogovarjala z Robertom Golobom za vodenje ministrstva za pravosodje. Nato pa se je oglasila sama preko facebooka in ogorčeno reagirala, češ da je takšna govorica nož v hrbet s strani lastne stranke. Očitno pa je, da poslanci SD že takrat niso bili navdušeni nad tem, da postane ministrica. Predsednica SD Tanja Fajon je sicer vse skupaj hotela umiriti, a očitno je morala popustiti vročekrvni ter ambiciozni Švarc Pipanovi. Nekateri viri trdijo, da je govorico o neposrednem dogovarjanju z Golobom lansirala kar sama, nato pa s prstom pokazala na SD, ki naj bi ji nagajala. S tem je tudi lažje dosegla vstop v vlado. Kot je poročal portal N1, so v poslanski skupini SD takrat ocenili, da Švarc Pipanova nekoliko “preveč dramatizira”.
No, zdaj so stvari že drugačne, saj se čedalje pogosteje govori, da bi jo utegnili “izključiti iz partije”.
Sicer pa, zapis z dne 4. maja 2022 pove vse:

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine