10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Obisk pri repatriiranih Slovencih in virtualno srečanje

Piše: Lucija Kavčič

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu se je v Novem mestu srečala z repatriirano družino slovenskega rodu iz Venezuele in se seznanila z njihovo izkušnjo. Le dan kasneje pa je ministrica nagovorila udeležence virtualnega srečanja Slovenske poslovne globalne povezave.

Z iz Venezuele repatriirano družino Hočevar se je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch srečala 12. marca v mestni hiši v Novem mestu na Dolenjskem, kjer sicer živijo tri iz Venezuele repatriirane družine slovenskega rodu. Družina Hočevar je ministrici predstavila svoje izkušnje ob naselitvi v Sloveniji oz. v Novem mestu. Kot so sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, so Hočevarjevi v Slovenijo prišli decembra 2019 oz. v prvem repatriacijskem valu. Pri nas so jim ponudili pomoč tako pri učenju slovenskega jezika kot na drugih področjih. V prvem valu je v Slovenijo prišlo 23 Slovencev iz Venezuele, zdaj pa jih je v Sloveniji skupaj 55. Ker se razmere v Venezueli ne izboljšujejo, je tam še nekaj zanimanja za repatriacijo, je v sporočilu za javnost zapisala ministrica Jaklitscheva, ki je Novo mesto obiskala na povabilo novomeškega župana Gregorja Macedonija. Pred pogovorom na rotovžu je obiskala osnovni šoli Drska in Šmihel, kjer so ji predstavili projekt gibanja Rastoča knjiga. Županu in ministrici se je na pogovoru na rotovžu pridružila družina Hočevar.

Družina Hočevar

Hočevarjevi, 35-letna zakonca Amal Rosaly El Halah Blanco in Andres Armando Hočevar Aguilera, njegova 25-letna sestra Daniela del Pilar Hočevar Aguilera in hči Sofia, so dejali, da so se Slovenije v več kot letu dni že dobro navadili. Slovenija je lepa in varna, v njej pa so na novo zaživeli, so še dejali. Vsi trije odrasli, po izobrazbi inženir računalništva, kemičarka in nekdanja profesorica na Univerzi v Meridi ter plesalka in učiteljica plesa, še iščejo službo. Prejemajo državno denarno podporo, živijo pa v stanovanju, ki ga je družini na razpolago dal malteški viteški red. Šestletna Sofia obiskuje eno od novomeških osnovnih šol. Andresova sestra Daniela živi v novomeškem dijaškem in študentskem domu ter občasno poučuje v Novem mestu in Črnomlju. Njun ded je sicer živel v Malih Laščah in je Slovenijo zaradi študija zapustil leta 1950. Hočevarjevi se slovenščine učijo enkrat na teden, pri nas pa najbolj pogrešajo venezuelske sorodnike in tamkajšnjo hrano, sicer pa se počutijo dobro. Novo mesto imajo radi, hči šolo rada obiskuje in ima tam veliko prijateljev. Z drugimi Slovenci v Venezueli nimajo stikov in zato tudi ne vedo, ali je tam še kaj zanimanja za prihod v Slovenijo. Po podatkih novomeške občine so se na Dolenjsko poleg Hočevarjevih iz Venezuele priselili še zakonca Voglar, ki živita v Trebnjem, in zakonca Žibert v Šmarjeti. Ministrica Jaklitscheva je obisk sklenila na novomeškem Društvu za razvijanje prostovoljnega dela, kjer so ji predstavili delo na področju repatriacije in delo s slovenskimi društvi v zamejstvu ter državah nekdanje Jugoslavije.

Virtualno srečanje

Lani ustanovljena Slovenska poslovna globalna povezava, ki želi povezati slovenske poslovneže v Južni Ameriki in po svetu, je 13. marca organizirala virtualno srečanje, ki je bilo namenjeno ženskam slovenskega rodu, ki so uspešne v gospodarstvu in na drugih področjih. Navzoče je nagovorila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch in se uvodoma zahvalila organizatorjem ter pohvalila nadvse primerno časovno umestitev dogodka, piše v sporočilu Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu za javnost. Pred nekaj dnevi smo namreč zaznamovali mednarodni dan žensk, čez slaba dva tedna v Sloveniji praznujemo materinski dan, za nami je tudi mednarodni teden žensk.

Zares uspešne

Udeleženke srečanja je ministrica nagovorila v kontekstu dneva žensk, mednarodnega dneva žensk in materinskega dneva ter dejala, da biti ženska v poslovnem svetu prinaša tudi drugačne izzive, vse udeleženke dogodka pa povezuje tudi vez s Slovenijo. Ministrica je dejala, da je zadovoljna, da je po svetu aktivnih toliko izjemnih Slovenk, ki pogumno stopajo na podjetniško pot, hkrati pa aktivno

ohranjajo zavest o slovenskih koreninah. »Ženske smo že zaradi naravnih danosti vajene potrpeti, in kot pravijo, kar ne ubije, krepi. Zato velja: če je ženska v poslu uspešna, je res uspešna. Takih je med Slovenkami doma in po svetu čedalje več,« je poudarila ministrica in dodala, da je vesela takšnih oblik povezovanja, saj so priložnost za izmenjavo izkušenj in dobrih praks, predvsem pa za ohranjanje in krepitev slovenske identitete in stika z domovino, spletanja novih poznanstev in zagotovo tudi poslovnih priložnosti. Slovenska poslovna globalna povezava je zaživela novembra lani z organizacijo virtualnega srečanja slovenskih poslovnežev iz Argentine in Brazilije, temu mu je decembra sledilo še virtualno srečanje na temo Globalno poslovno slovenstvo, sodelovanje in razvoj, so še zapisali na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

»Če je ženska v poslu uspešna, je res uspešna.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine