15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Obetajo se zakonske spremembe za olajšanje investicij v vojski, Levica pa spet protestira

Piše: STA

Odbor DZ za finance bo danes obravnaval vladni predlog sprememb zakona o izvrševanju državnega proračuna za 2021 in 2022, katerega namen je olajšati sklepanje večletnih pogodb za investicije v Slovenski vojski (SV). V Levici v vladni potezi vidijo poskus obvoda zakona o zagotavljanju sredstev za naložbe v SV in morebitnega referenduma o njem.

Zakonski predlog v delu, ki določa največji dovoljeni obseg prevzetih obveznosti v breme proračunov, kot izjemo od omejitev prevzemanja obveznosti predvideva tudi pogodbe za investicije v SV, predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja vojske ter srednjeročnim obrambnim programom.

Za te investicije je zaradi zahtevnih vojaških sistemov predviden dobavni rok tudi 18 mesecev in več od datuma podpisa pogodbe. Poleg tega so predvidene dobave zaradi večjih vrednosti projekta ter dinamike proizvodnje praviloma razdeljene v daljše časovno obdobje, saj celotne investicije ni mogoče finančno izvesti v enem proračunskem letu, je ob sprejemu zakonskega predloga pojasnila vlada.

Novembra lani je sicer DZ sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV, ki v šestletnem obdobju predvideva za 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe. Stranka Levica je nato skupaj s SD po sprejetju zakona v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Vendar pa je koalicija zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je zato na ustavno sodišče obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa, sodišče pa je do končne odločitve o dopustnosti referenduma izvajanje zakona zadržalo.

V Levici so prepričani, da je vladni predlog poskus obvoda za nabave vojaške opreme prek postavk proračuna ministrstva za obrambo, če bo ustavno sodišče referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV dovolilo in ga nato volivci ne bi podprli. Tak obvod je glede na dosedanje dogajanje v tej zgodbi po njihovem prepričanju nedopusten. Na današnji seji odbora bodo predlagali črtanje zanje spornih določil.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine