3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Občino Središče od Dravi bo še naprej vodil Jurij Borko

 Volivke in volivci občine Središče ob Dravi so za župana ponovno izvolili Jurija Borka. Na letošnjih volitvah je prejel 67,48% oddanih glasov in svoja protikandidata premagal v prvem krogu.

Jurij Borko je rojen 26.3.1968 na Ptuju. Osnovno šolo je obiskoval v Središču ob Dravi, šolanje pa je nadaljeval na Srednji tehnični šoli na Ptuju, smer strojni tehnik. Po odsluženem vojaškem roku se je leta 1988 zaposlil v tovarni Carrera Optyl v Ormožu. V letih 1998-2006 je bil član Sveta KS Središče ob Dravi, kot predstavnik za Godenince. V letih 2005-2006 je aktivno sodeloval v Iniciativnem odboru za občino Središče ob Dravi. Je član RD Godeninci, kjer je sodeloval pri ureditvi športnega parka ter ustanovitvi in registraciji društva. Z ženo Miro, hčerko Karin in mamo živi v Godenincih. Na čelu občine Središče ob Dravi je vse od njene ustanovitve.

Sicer pa so v Občini Središče ob Dravi, ki se je leta 2007 odcepila od ormoške občine, uspeli veliko narediti, občino razvojno dvigniti in dokončati kar nekaj večjih naložb. Prva leta v občini in v prvi finančni perspektivi so predvsem delali na pomembnih projektih infrastrukture, kjer so bili zelo podhranjeni.

Gradili so ceste, vodovod, kanalizacijo, pločnike, urejali javno razsvetljavo in optiko, razvoj so peljali na področju šolstva in predšolske vzgoje, urejali so kulturne dvorane, trge v naseljih, poslovno cono. Borko je posebej ponosen, da jim je uspelo v celoti obnoviti šolsko zgradbo ter izpeljati velik projekt kanalizacije in čistilne naprave.

V prvi finančni perspektivi v letih 2007-2015 so kljub temu, da v začetku delovanja občine niso imeli pripravljenega nobenega projekta – bil je samo idejni projekt za obnovo OŠ – počrpali okrog 10,5 milijona EUR evropskih in državnih sredstev; kohezija, regionalna sredstva, Južna meja, Ukrep 322-Razvoj podeželja, ministrstva, kar pomeni okrog 4.700 EUR na prebivalca. To je sigurno povprečje, ki ga je dosegla redkokatera občina. Deleži sofinanciranja so bili najnižji 40%, največ pa 85%.

Ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta, za mlade, programi za kmetijstvo, dopolnilne dejavnosti, bio turizem, dobre zgodbe, prijazni in delovni ljudje, vse to so načrti za prihodnost Občine Središče ob Dravi pod vodstvom župana Jurija Borka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine