11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Vladni protikorona ukrepi delujejo; ob znakih postopnega upadanja epidemije napovedi možnosti sproščanja ukrepov

Avtor: V. M.

Ob rahlem umirjanju epidemije v državi se nakazujejo možnosti postopnega sproščanja nekaterih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Direktor NIJZ Milan Krek je v soboto ocenil, da bi o sproščanju lahko razmišljali že prihodnji teden. Evropske države medtem ukrepe za zajezitev novega koronavirusa podaljšujejo ali celo zaostrujejo.

Na Institutu Jožef Stefan ugotavljajo, da epidemija novega koronavirusa upada. V projekciji širjenja covida-19 ocenjujejo, da je Slovenija z izvajanjem ukrepov uspela reprodukcijsko število znižati na približno 0,95, kar pomeni, da vsak okuženi naprej okuži manj kot eno osebo. Slovenija bo predvidoma do konca naslednjega tedna prešla v rdečo fazo, menijo.

Po napovedih IJS bi tako lahko Slovenija predvidoma do konca naslednjega tedna iz črne faze epidemije prešla v rdečo. Oranžno fazo epidemije pa bi lahko dosegla v sredini februarja. Nadaljnji potek epidemije bo odvisen od vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na širjenje okužbe. Strokovnjaki IJS opominjajo, da je potek epidemije odvisen od obnašanja ljudi, zato so tudi negotovosti ocen velike.

V Sloveniji so v petek po podatkih vlade opravili 10.553 PCR in hitrih testov ter potrdili 1523 okužb z novim koronavirusom, 19 covidnih bolnikov je umrlo. Delež pozitivnih PCR testov je bil 24,2-odstoten, hitrih testov pa 6,4 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1224 covidnih bolnikov, 193 jih je potrebovalo intenzivno nego, 128 so jih odpustili. V soboto pa so po vladnih podatkih opravili 3067 PCR in hitrih testov ter potrdili 569 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 40 covidnih bolnikov. Delež pozitivnih PCR testov je bil 20,7-odstoten, pozitivnih je bilo še 9,3 odstotka hitrih testov. Hospitaliziranih je bilo 1220 bolnikov, 188 jih je potrebovalo intenzivno nego, 38 bolnikov so odpustili.

V državi je bilo v soboto po podatkih Sledilnika za covid 19 zabeleženih 23.943 aktivnih primerov okužbe. Skupno število umrlih s covidom-19 po podatkih sledilnika pa je 3180.

Še v začetku iztekajočega se tedna so se pojavljale napovedi, da bi se lahko za zamejitev širjenja novega koronavirusa vlada odločila za popolno zaprtje države z omejevanjem gibanja le na okolico doma. A je premier, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, Janez Janša v soboto za Planet TV pojasnil, da bi bilo to drastičen ukrep, ki za zdaj kot kaže ne bo potreben.

Kot je dejal predsednik vlade, računajo, da bo mogoče tudi februarski val epidemije zdržati brez dodatnega zaostrovanja ukrepov v smeri še večnega omejevanja gibanja oziroma popolnega zaprtja države, kot ga že predlagajo nekateri. Znova pa je pozval k spoštovanju obstoječih ukrepov.

Ob tem je med drugim ocenil, da se kažejo pozitivni znaki odločitve za množično hitro testiranje pred prazniki. Pa tudi učinki cepljenja se počasi kažejo, tudi pri zdravstvenem kadru. Ko bodo cepljeni dobili še drugi odmerek, upa, da v zdravstvu ne bo več tako drastično manjkalo ljudi, saj ne bo več bolniških odsotnosti zaradi okužb s covidom-19 med zdravstvenim osebjem.

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech sta sicer v petek članicam EU sporočila, da bo zaradi krepitve proizvodnih zmogljivosti v Belgiji v prihodnjih treh do štirih tednih prihajalo do zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19, sta v soboto zagotovila, da bo zamuda samo enotedenska. Po njunih zagotovilih bo količina pošiljk cepiva za države EU ponovno skladna s predhodnim načrtom takoj po 25. januarju.

V Sloveniji je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih približno 40.000 ljudi, večina v starostni skupini nad 80 let, pa tudi zaposleni v zdravstvu in varovanci domov za starejše. “Zanimanja za cepljenje je veliko, žal pa v tem trenutku ne moremo cepiti vseh,” je dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Krek in izrazil upanje na čimprejšnjo dobavo novih enot cepiva.

Vodja kabineta na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa se je ob obisku izolske bolnišnice v soboto dotaknila tudi zmanjšanja doz cepiva s strani Pfizerja. Kot je priznala, so v petek o tem potekala pogajanja, po katerih pa se je izkazalo, “da to zmanjšanje ne bo tako drastično”, čeprav o konkretnih številkah ni mogla govoriti.

Z ministrstva za zdravje pa so za STA sporočili, da se bo v prihodnjem tednu najavljena dobava Pfizerjevega cepiva za celotno EU zaradi težav dobavitelja prepolovila. Vendar, kot poudarjajo, to ne bo vplivalo na celotno dobavo cepiva v prvem četrtletju. “Pri Pfizerju obljubljajo celo, da bo ta dobava večja že februarja,” so poudarili na ministrstvu. Kot so pojasnili, bo zato potrebna le manjša prilagoditev načrta cepljenja za naslednji teden.

Cepljenje proti covidu se nadaljuje tudi drugod po svetu, v Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, pa so začeli cepiti v soboto. Danes so sporočili, da je bil začetek cepljenja uspešen. Cepili so več kot 224.000 ljudi.

Evropske države medtem podaljšujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, pri čemer jih celo nekoliko zaostrujejo. Avstrija je podaljšala zaprtje javnega življenja do 7. februarja, čez en teden pa bo ukrepe še zaostrila. V trgovinah in na javnem potniškem prometu bodo obvezne maske FFP2. Francija je podaljšala policijsko uro, ki se po novem začenja ob 18. namesto ob 20. uri. Ukrepe so zaostrili tudi v približno polovici italijanskih dežel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine