14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Ob prazniku dela srečanja, politični govori in odprta predsedniška palača

Ob 1. maju, prazniku dela, ki se bo po številnih krajih začel z budnicami, sindikati pozivajo k spoštovanju pravic delavcev. Hkrati izražajo nasprotovanje vse večjemu razraščanju negotovih oblik dela, ki delavcu ne dajejo ustrezne varnosti. Na ljubljanskem Rožniku so v ponedeljek opozorili, da se je treba proti takšnim izkoriščanjem boriti skupaj.

Po prireditvah ob kresovih na predvečer praznika se bodo danes zvrstila tradicionalna prvomajska srečanja. Srečanja na Šmohorju se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki bo zbrane nagovoril. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar pa bo slavnostni govornik na prireditvi na Javorovici nad Šentjernejem, ki jo prireja Občina Šentjernej.

V uradu predsednika republike bo danes dan odprtih vrat, obiskovalce pa bo sprejel in nagovoril predsednik Pahor. Pred predsedniško palačo bo kot običajno ob prazniku postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Na mednarodni praznik dela se delavci po vsem svetu spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so zahtevali osemurni delovnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da razglasi 1. maj za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve demonstracij dve leti prej. Za mednarodni praznik ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine