23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Ob lipi sprave bo spominska slovesnost za vse žrtve vojn in revolucije

Društvo Združeni ob lipi bo danes popoldne ob lipi sprave na ljubljanskih Žalah pripravilo spominsko slovesnost za vse žrtve vojn in revolucije. “Prizadevamo si, da se žrtve vojn in revolucije rehabilitirajo in se v Sloveniji oblikujejo demokratični procesi,” je za STA dejal predsednik društva Janez Juhant.

“Želimo, da bi DZ sprejel dokument o narodni spravi in da bi našli podporo za ureditev vprašanja medvojnih in povojnih pobojev,” je pojasnil Juhant, ki bo zbrane na slovesnosti tudi nagovoril. “Zlasti pa želimo priti do polnega demokratičnega življenja,” je izpostavil.

Predsednik DZ Dejan Židan in predsednik vlade Marjan Šarec sta venec k lipi sprave položila v četrtek, na dan spomina na mrtve.

Letos mineva 30 let, odkar je društvo Združeni ob lipi sprave začelo delovati in so se svojci žrtev medvojnih in povojnih pobojev prvič javno zbrali pri molitvi in žalovanju za pokojnimi sorodniki.

V društvu ugotavljajo, da je slovenski narod še vedno razdeljen, prav tako po njihovem mnenju še vedno niso opravljeni postopki za odpravo medvojnih in povojnih hudodelstev ter za spravo. Zato so DZ v sprejetje že večkrat neuspešno predlagali deklaracijo o narodni spravi, ki je po njihovem opozorilu pogoj za življenje in preživetje naše družbe.

Po mnenju društva je bil enako kot boj proti okupatorju in nacifašizmu upravičen tudi boj proti boljševistično-komunističnemu nasilju.

Društvo je pred Juhantom vodil odvetnik Stanislav Klep, ki je na ljubljanskih Žalah tudi zasadil lipo sprave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine