21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Ob dnevu državnosti nocoj v ljubljanski stolnici maša za domovino

V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja bo nocoj ob 18. uri zahvalna maša za domovino ob dnevu državnosti, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Poleg vernikov so k maši vabljeni tudi predstavniki političnega in družbenega življenja ter diplomatskega zbora. Udeležbo je napovedal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Pri bogoslužju bosta poleg zbora Slovenske filharmonije sodelovala tudi enota za protokol Slovenske vojske in kvintet trobil vojaškega orkestra. Z nocojšnjo mašo v ljubljanski stolnici bodo zaznamovali tudi 25. obletnico formalne ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference. Njen statut je papež Janez Pavel II. potrdil 19. februarja 1993.

Prireditve ob 25. juniju, dnevu državnosti, bodo danes potekale tudi v nekaterih občinah. Med njimi so tudi mestne občine Murska Sobota, Celje in Velenje. Vrhunec dogajanja v čast prazniku pa bo osrednja državna proslava, ki bo v nedeljo, na predvečer praznika, potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane bo nagovoril predsednik Pahor. Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor.

Urad predsednika republike pa bo na praznični ponedeljek tradicionalno odprl vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si bodo lahko pod strokovnim vodstvom ogledali palačo. Sprejel in nagovoril jih bo predsednik Pahor.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan pozneje se je začela osamosvojitvena vojna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine