6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Ob božiču po cerkvah potekajo božične maše in bogoslužja

Na božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva, po cerkvah potekajo božične maše in bogoslužja. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je mašo daroval v mariborski stolnici, kjer je vernike pozval, naj bo božič priložnost, da sprejmemo oznanilo, ki ga prinaša, to je, da je Bog z nami. Kajti to ni samo stvar zgodovine, ampak se dogaja danes, je dejal.

Cvikl je v pridigi vernike pozval, naj sprejmejo dar in sporočilo, ki ga prinaša na božič rojeni odrešenik. “Sprejetje veselega oznanila ni samo stvar zgodovine, ki je daleč od nas in se je lahko spominjamo z nostalgijo. Oznanjevanje in sprejemanje veselega oznanila se dogaja po krščanskih družinah in krščanskih skupnostih danes, povsod tam kjer verniki z odprtostjo in veseljem sprejemajo božično oznanilo, da je Bog v božični noči postal človek,” je dejal. Dodal je, da če sprejmemo povabilo, se začne v človeku prebujati novi človek.

Vernikom in vsem ostalim je zaželel, da bi bili letošnji božični praznik za vsakega “priložnost, ko bo novorojeni odrešenik vstopil v naša srca in jih ogrel z žarom svoje ljubezni, da bomo tako prenovljeni sposobni za drugačen pristop drug do drugega, za odnos zaupanja, spoštovanja in medsebojnega razumevanja”.

Škof evangeličanske cerkve Geza Filo je imel božično mašo dopoldne v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. V pridigi je dejal, da je božična skrivnost v tem, “da imamo pred seboj novorojenca, ki ni samo človek, temveč je hkrati tudi Bog”.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo imel mašo popoldne v ljubljanski stolnici.

Številni verniki so letošnji božič pričakali v Vatikanu, kjer je imel papež Frančišek v nedeljo zvečer polnočnico. Danes bo papež na Trgu svetega Petra zbrani množici vernikov podelil še tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim kristjani obeležujejo rojstvo Jezusa Kristusa. Mnogi so na predvečer praznika postavili jaslice, okrasili božično drevesce in obiskali polnočnice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine