0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Ob 17. obletnici priključitve zvezi NATO zunanji minister Logar sporoča: Poleg slovenske in evropske zastave bo na MZZ plapolala tudi NATO zastava!

Piše: Nina Žoher

Na današnji dan leta 2004 je Slovenija postala članica Nata ali Severnoatlantskega zavezništva, ki državam članicam na podlagi 51. člena Ustanovne listine OZN omogoča pravico do individualne ali kolektivne samoobrambe. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je preko družabnega omrežja Twitter poudaril, da smo z vstopom v severnoatlantski prostor, ki ga družijo skupne vrednote, odgovornost in cilji, uresničili enega od strateških ciljev države. “Zato na  Ministrstvu za zunanje zadeve od danes naprej, 24/7, 365 dni na leto, poleg slovenske zastave in evropske zastave visi tudi Nato zastava,” je sporočil Logar. 

Dejstvo je, da je polnopravno članstvo v Nato že ob osamosvojitvi predstavljalo strateški cilj. Temeljne vrednote, strateški varnostni interesi in vitalni državni interesi so tisti, ki so k temu pretehtali. S tem, ko so nas tedanje članice zavezništva povabile k članstvu, je bilo jasno, da so v nas prepoznali državo, ki je tako obrambno kot tudi politično sposobna prispevati k uresničevanju določb, ki so zapisane v Severnoatlantski pogodbi.

To, da se je minister Anže Logar odločil za tovrstno potezo ne čudi. Tekom zaslišanja je namreč kot kandidat za ministra za zunanje zadeve, kjer je predstavil svoje poglede na slovensko zunanjo politiko in cilje, ki jim bo sledil na zunanjepolitičnem področju, poudaril, da je med drugim bistveno zavedanje, da so leta 2003 državljanke in državljani na referendumu podelili dve jasni zavezi. “Mesto Slovenije je v Evropski uniji in Zvezi Nato. Močnejših zavez, kot sta ti dve, slovenska diplomacija nima, a se vseeno zdi, da pri vsaj eni dokaj sramežljivo izpolnjuje to svojo nalogo. Moj primarni cilj na mestu zunanjega ministra je predvsem slediti odločitvam referenduma in podlagam, zapisanim v ključnih strateških dokumentih,” je poudaril.

 

S članstvom v Natu pred sedemnajstimi leti je Slovenija okrepila varnost, v luči drugih pa je Slovenija postala prepoznana kot država, ki sodi v politični in varnostni okvir držav najbolj razvitih zahodnih držav, ki se jih označuje kot države, ki so miroljubne in demokratične. Deklaracija o zunanji politiki RS, ki je bila sprejeta leta 2015, ima tako že v sami preambuli navedeno, da Nato predstavlja temeljni okvir za zagotavljanje varnosti naše države.

Dejstvo je, da smo priča okolju, ki je z vidika varnosti precej bolj kompleksno in sprejemljivo, kot je to veljalo v preteklosti, zato verjetno najbrž ni potrebno posebej poudarjati, kako zelo pomembno je članstvo v takšnem zavezništvu. Ob tej pomembni obletnici so na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani poudarili, da je Nato na ta dan leta 2004 z vstopom Slovenije pridobil zaupanja vrednega zaveznika, partnersko in prijateljsko državo, ki deli strinjanje z vrednotami zagotavljanja varnejšega in uspešnejšega sveta.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine