25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

O čem sta v resnici danes pogovarjala nadškof Zore in minister za kulturo Prešiček?

Minister za kulturo Dejan Prešiček je danes sprejel ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika Slovenske škofovske konference Stanislava Zoreta. Izmenjala sta stališča o noveli zakona o verski svobodi, pa tudi o napovedani uvedbi davka na nepremičnine, so sporočili z ministrstva za kulturo in škofovske konference, poroča STA.

 

Na srečanju sta nadškof in minister izmenjala stališča o noveli zakona o verski svobodi, ki bi ministrstvu omogočilo izvajanje nadzora nad porabo sredstev, ki jih namenja verskim skupnostim za plačilo socialnih prispevkov verskih uslužbencev oziroma duhovnikov. Pripombe in predloge na novelo je sicer mogoče podati do 9. novembra.

Govorila sta tudi o napovedani uvedbi davka na nepremičnine. Kot so sporočili s škofovske konference, se je Zore zavzel, da bi nepremičnine, v katerih se izvaja verska oziroma nepridobitna dejavnost, po zgledu iz sosednjih držav izvzeli iz obdavčitve. Opozoril je tudi na morebitne negativne posledice napovedanega davka, ki bi jih lahko imel na ohranjanje in vzdrževanje sakralnih kulturnih spomenikov, so zapisali na ministrstvu.

Nadškof Zore in minister Prešiček sta ovrednotila tudi dosedanje delovanje Cerkve na področju ohranjanja cerkvenih arhivov in vzdrževanja sakralne kulturne dediščine ter se zavzela za nadaljnje konstruktivno sodelovanje.

Podrobnosti pogovora niso znane, je pa znano, da nadškof Zore velja za dokaj »mehkega« v odnosu do državne oblasti, kar je pokazal tudi z zahvalo dosedanjemu premierju Miru Cerarju, kljub temu, da Cerarjeva vlada oz. koalicija ni uresničila ustavne odločbe o financiranju zasebnih osnovnih šol.

Je pa Tiskovni urad SŠK danes odgovoril tudi na vprašanja, povezana s podporo posameznim kandidatom na lokalnih volitvah (več o tem TUKAJ). Glede podpore evangeličanskega škofa sedanjemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću se SŠK ni hotela opredeliti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine