18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

NSi za evropski parlament kandidira tudi aktivistko za pravice LGBT

Mojca Erjavec, številka 5 s kandidatne liste Nove Slovenije – krščanskih demokratov (NSi), je ostala svojim kolegom iz društva VTIS v spominu kot dekle, ki je bila v času študija v Belgiji velika zastopnica pravic homoseksulanih oseb. Kolegi se je spomnijo kot prave aktivistke za pravice LGBT (v slovarju lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih, transseksualnih in queer besed je kratica pojasnjena na povezavi)
Ko smo jo danes vprašali, ali je borka za LGBT pravice tudi kot kandidatka krščanske NSi, na to vprašanje ni odgovorila. Je pa na vprašanje, kako to, da je glede na to svoj boj za LGBT populacijo za svojo stranko izbrala prav krščansko NSi, pojasnila: “Stranka NSi je stranka vrednot, ki deluje po načelih krščanske demokracije. Prav za to usmeritev je značilno, da je po drugi svetovni vojni popeljala Evropo po poti miru, dialoga, sodelovanja in napredka. Verjamem, da lahko s spoštovanjem in uveljavljanjem teh vrednot popeljemo Slovenijo v uspešnost in trajnostni razvoj, kjer bodo imeli vsi državljani kar najboljše možnosti za blaginjo. Sama sem v svojem političnem in nepolitičnem delovanju že velikokrat pokazala svoj povezovalni in neizključevalni značaj, saj nam zgolj povezovanje omogoča kar najbolj usklajeno sobivanje ob spoštovanju načel pravne države, v katero trdno verjamem in na kateri naša družba temelji. V tej luči se kot kandidatka NSi zavzemam za to, da se spoštujejo temeljna načela našega programa, med drugim to, da je človek svoboden, ko lahko sam odloča, njegove odločitve pa temeljijo na osebni vesti in razumu. Zato tudi zavračam vsakršno obliko diskriminacije zaradi osebnih okoliščin, kar je prav tako ena od ključnih vrednost Evropske unije. Zavzemam se za pravičnost, kar pomeni zagotavljanje enake možnosti vsem državljanom pri izobraževanju, delu, plačilu, pred zakonom, v javnem življenju in pri uveljavljanju osnovnih socialnih pravic. Vsi ljudje so enaki v svojih pravicah in v svojem dostojanstvu, kar velja tudi za LGBT osebe. To področje je v Sloveniji zakonsko urejeno z Zakonom o partnerski zvezi, tako da imajo tudi taki pari pravico do zdravstvenega in socialnega zavarovanja po partnerju.”

Zanimalo nas je, ali probleme lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualnih oseb izpostavlja tudi znotraj krščanske stranke NSi, o čemer je povedala: “S svojim glasom zagovarjam interese ljudi, tako v institucijah, kjer sem delala in kamor sem izvoljena, kot v organih, kjer delujem. Svoje politično poslanstvo vidim zlasti v tem, da izpostavljam težave in probleme ljudi s terena, kjer se veliko pojavljam. V tem pogledu zagovarjam tudi interese tistih, ki se sami ne upajo ali ne morejo izpostavljati, kamor spadajo tudi ranljive skupine.“

Škandal24

Zadnje novice

Sorodne vsebine