23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

NSi in SLS nadaljujeta aktivnosti za nastop na evropskih volitvah

Izvršilni odbor NSi bo danes razpravljal o kandidatih za spomladanske evropske volitve. Ali bo po seji že jasno, kdo bo nosilec njihove liste, pa je odvisno od razprave in sklepov, so napovedali v stranki. SLS medtem nadaljuje sklepanje partnerstev z drugimi strankami. Pismo o nameri za sodelovanje bodo danes podpisali z Zelenimi Slovenije.

SLS je že sklenila dogovor o skupnem nastopu z Novo ljudsko stranko, danes pa bosta predsednik SLS Marjan Podobnik in prvak Zelenih Andrej Čuš podpisala namero “vsestranskega sodelovanja”. Skupaj naj bi nastopili tako na evropskih kot naslednjih državnozborskih volitvah.

Evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič, ki je bil na zadnjih volitvah v Evropski parlament izvoljen na skupni listi NSi+SLS, je sicer najverjetnejši nosilec tokratne liste. Podobnik je v nedavnem pogovoru za Delo potrdil še, da se pogovarjajo tudi z nekdanjim ustavnim sodnikom Ernestom Petričem, sam pa bo kandidiral le, “če bi raziskave pokazale, da bi moja prisotnost na listi zanesljivo, pozitivno in pomembno pripomogla k uspehu stranke”.

SLS je sicer tudi tokrat ponudila sodelovanje NSi, njihov dokončni odgovor pa, kot je minuli teden v Strasbourgu povedal Bogovič, pričakujejo do konca meseca, ko bodo zasedali organi SLS.

Čeprav vidni člani strank sodelovanja uradno še niso pokopali, pa je to vse manj verjetno. Tudi zaradi bitke za kandidatna mesta, ki naj bi potekala v NSi. V stranki so že razkrili, da bosta na njihovi listi tako aktualni evroposlanec Lojze Peterle kot poslanka DZ in nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je tudi že sedela v evropskih poslanskih klopeh.

Peterle je v izjavi za novinarje o tem dejal, da je “vesel, da je bilo nekaj bitke, saj to pomeni, da gre kandidatom, ki so jih predlagali različni odbori, zares”. “Smo pa na zadnjem posvetu prišli do zaključkov, ki me navdajajo s pričakovanjem, da bomo formirali močno listo, ki bo dala dober rezultat,” je navedel Peterle. Ta pričakuje, da bodo vsaj nekatere dileme zaprli že danes.

Zadnje novice

Sorodne vsebine