11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Novoizvoljeni ustavni sodnik Rok Svetlič prisegel pred državnim zborom

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Državni zbor je s 46 glasovi izvolil kandidata Roka Svetliča za novega ustavnega sodnika. S tem je končana več kot leto dni trajajoča agonija iskanja novega ustavnega sodnika, ki bo zamenjal Dunjo Jadek Pensa. Novoizvoljeni ustavni sodnik je nato pred DZ že prisegel.

Del opozicijskih poslancev je ob današnjem glasovanju o kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču napovedalo, da ne bodo dvignili glasovnic, v več poslanskih skupinah pa so mu podporo javno odrekli. Kljub vsemu je Svetliča podprlo 46 poslancev državnega zbora, s čimer se je končala več kot leto dni trajajoča agonija iskanja novega ustavnega sodnika.

Svetlič se je v krajšem nagovoru po izvolitvi zahvalil za izkazano podporo, poroča STA. Poudaril je, da bo naredil vse, da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči, verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika.

Svetlič je pravni strokovnjak in raziskovalec, predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, doštudiral pa je tudi filozofijo. Zanimivo, magistriral in doktoriral je pod mentorstvom dr. Tineta Hribarja. Do leta 2020 je objavil 37 znanstvenih člankov, 17 poglavij v monografijah, 6 monografij in je avtor univerzitetnega učbenika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine