14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Novoizvoljeni poslanci danes na ustanovno sejo državnega zbora

Devetdeset novoizvoljenih poslancev se bo danes sestalo na ustanovni seji DZ. Po nagovoru predsednika republike Boruta Pahorja so med drugim na dnevnem redu volitve predsednika DZ. Kandidature uradno še niso vložene, v igri pa je več imen. Potencialni koalicijski partnerji z leve sredine se bodo o imenu usklajevali še pred sejo.

Prvo sejo novega sklica DZ bo do izvolitve predsednika vodil najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik (SAB). Po slovenski himni bosta poslance nagovorila tudi dosedanji predsednik DZ Milan Brglez in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Prva točka dnevnega reda pa je oblikovanje mandatno-volilne komisije oziroma imenovanje njenega predsednika in podpredsednika. Za predsednika je predlagan Jože Tanko (SDS), za podpredsednico pa Tina Heferle (LMŠ).

Komisija se bo nato takoj tudi sestala in pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in pritožbe kandidatov ali predstavnikov list. Za zdaj sta vloženi zahteva za razveljavitev volitev kandidata z liste Za zdravo družbo Jožefa Jarha in pritožba nekaterih predstavnikov ZL-DSD, Sloge in Liste novinarja Bojana Požarja.

Po seji mandatno-volilne komisije bodo na plenarni seji sledili potrjevanje mandatov poslancev in volitve predsednika DZ, o katerem pa zaenkrat nobena naveza strank očitno še ni dosegla soglasja. Tako je lahko kandidatov na seji tudi več.

Ali bo kandidata predlagala zmagovalna SDS, ni znano. Je pa predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec v četrtek napovedal, da se bodo z nekaterimi strankami o imenu usklajevali še danes pred sejo. Kot je pojasnil, je v igri več imen. Za LMŠ sta po njegovih besedah med drugim sprejemljiva tudi predsednik SMC in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ter aktualni predsednik DZ Milan Brglez. A poslanec SMC Igor Zorčič je v oddaji 24ur zvečer ocenil, da Cerar ni več realen kandidat, češ da soglasja o njem med strankami, ki se pogovarjajo s Šarcem, ni, Brgleza pa SMC ni ponudila kot možnega kandidata.

Če bi to prineslo potrebnih 46 glasov, pa so kandidata kljub drugačnim napovedim v preteklih dneh pripravljeni predlagati tudi v LMŠ. Eno od možnih imen bi po nekaterih informacijah utegnila biti tudi najmlajša poslanka Jerca Korče.

Za prvega med poslanci je pripravljen kandidirati tudi Matej Tonin, po besedah Jerneja Vrtovca iz NSi pa imajo pod njegovo kandidaturo že skoraj 40 podpisov podpore.

Šarec se je sicer po sestanku s strankami SMC, SD, DeSUS in SAB sicer zavzel za to, da se danes izvoli začasnega predsednika DZ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine