11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Novoimenovani minister za okolje in prostor Andrej Vizjak ob prevzemu poslov: Prva prioriteta je hitro reševanje problema nakopičenih odpadkov v skladiščih javnih podjetij

Novoimenovani minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je danes prevzel posle od svojega predhodnika Simona Zajca. S slednjim bosta, kot je spomnil, sicer še sodelovala, saj je vlada Zajca na petkovi nočni seji imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Zajcu se je Vizjak zahvalil za temeljit in vsebinski primopredajni zapisnik in sodelovanje v času pred imenovanjem. “Te iste probleme, ki pestijo slovenski razvoj, gospodarstvo in nenazadnje tudi slehernega izmed nas, bova lahko reševala tudi naprej,” je dejal.

Vizjak je spomnil na svoje tri ključne prioritete. “Prva je res kar se da hitro reševanje problema nakopičenih odpadkov v skladiščih javnih podjetij,” je poudaril. Tu so na ministrstvu že pripravljeni predlogi rešitev in Vizjak je ocenil, da “gredo v pravo smer” in bodo omogočile hitro sanacijo problema na kratek rok.

Seveda pa bomo na področju odpadkov potrebovali tudi srednjeročne in dolgoročne rešitve. “Zagotovo mora biti Slovenija pri ravnanju z odpadki samozadostna,” je dejal Vizjak. “Vidimo lahko, kaj se dogaja danes, ko se zapirajo meje. Nastane lahko velik problem,” je poudaril in se zavzel za termično obdelavo odpadkov v Sloveniji.

Druga Vizjakova prioriteta je debirokratizacija: “Številni, po moji oceni preobsežni, predolgotrajni postopki onemogočajo hitrejši razvoj, seveda razvoj pod sprejemljivimi pogoji.” Tehtanje med razvojem in okoljem mora biti po njegovi oceni predvsem strokovno, a tudi učinkovito.

Tako namerava Vizjak imenovati posebnega državnega sekretarja za področje debirokratizacije. Na eni strani je evropska zakonodaja ostra, a vprašanje je, ali smo v slovenski zakonodaji prenormirali zaveze iz direktiv. “To je treba sistematično pregledati, zato pa potrebujemo strokovnjake, ki poznajo evropski in slovenski pravni red, pa tudi vsebino s strani gospodarstva in lokalnih skupnosti, ki pripravljajo prostorske dokumente,” je dejal.

Tretja prioriteta pa je pospešitev postopkov prioritetnih državnih projektov, ki so pokriti z državnimi prostorskimi načrti. “Mislim da imamo odprtih med 45 in 50 državnih prostorskih načrtov v različnih fazah, nekateri so v popolnem mirovanju, nekateri blizu tega, mislim, da se pospešek da narediti,” je ocenil Vizjak.

Vizjak namerava ohraniti tudi redni dialog z nevladnimi organizacijami v obliki srečanj pri ministru. “Mislim, da so koristni vsi, ki iščejo rešitve, kompromise med razvojem in varovanjem okolja. Moramo pa seveda potegniti ločnico med vsemi temi, ki se zavedajo potrebe po sodelovanju in koordinaciji, in tistimi, ki so načelno proti vsemu,” je poudaril.

Vlada je sicer na nočni seji že imenovala državno sekretarko na okoljskem ministrstvu, in sicer je to postala Metka Gorišek. Drugega državnega sekretarja namerava imenovati “v najkrajšem času”. Imen je več, Vizjak pa jih še ni želel izdati.

Prav tako je že imenovano novo začasno vodstvo Agencije RS za okolje (Arso). Vlada je namreč s tega položaja ponoči razrešila Lilijano Kozlovič, ki je postala ministrica za pravosodje, ter za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Arsa imenovala Iztoka Slatinška. Slatinšek je imenovan z današnjim dnem, kot vršilec dolžnosti pa lahko agencijo vodi največ šest mesecev.

Zajc je medtem izrazil zadovoljstvo, da novi minister razume vse izzive, ki jih ima ministrstvo. “Prepričan sem, da bo kos vsem zadevam,” je dejal.

Vlada Janeza Janše je bila v državnem zboru potrjena v petek pozno zvečer. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, njena prednostna naloga pa je spopadanje z epidemijo koronavirusa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine