4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Novo šolsko leto se je začelo: letos zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa nekoliko drugače

Za 190.990 učencev in 73.900 dijakov se danes začenja šolsko leto, v katerem bodo morali vsaj nekaj časa upoštevati priporočila za omejevanje širjenja koronavirusa. Posebna pozornost bo danes namenjena 21.366 prvošolcem, za katere šole danes pripravljajo sprejeme. Ob šolskih poteh bodo za varnost skrbeli policisti in prostovoljci.

Na pomen varnosti v prometu bodo opozarjali tudi predstavniki agencije za varnost prometa, ki bodo v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih po Sloveniji izvajali terensko akcijo. Z njo bodo voznikom sporočali, da se na ceste znova vračajo številni šolarji.

Šole bodo za prvošolce, ki jih je letos več kot lani, pripravile posebne sprejeme, na katerih pa bodo zaradi zaradi koronavirusa veljale nekatere omejitve. V večini šol bodo sprejemi potekali na šolskem dvorišču ali v šolski telovadnici, starši pa prvošolčkov ne bodo mogli pospremiti do razreda.

V samih šolah bodo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje veljali tudi drugi zaostreni zdravstveni ukrepi. Učenci in dijaki vseh razredov bodo morali na hodnikih vsaj prvi teden nositi zaščitne maske, med odmori se bodo morali tudi zadrževati v učilnicah, kjer bo potekala tudi malica.

V OŠ Velika Nedelja, ki je bila poškodovana v nedeljskem neurju, bodo s poukom začeli v ponedeljek.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in v. d. direktorja agencije za varnost prometa Jože Hribar bosta danes zjutraj pospremila otroke pri varnem prehodu čez cesto, v nadaljevanju pa bodo na OŠ Venclja Perka v Domžalah spregovorili o varnosti v prometu.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs bo obiskal dve osnovni šol v Škofji Loki, predsednik DZ Igor Zorčič pa osnovno šolo v Brežicah. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec bo obiskala OŠ Simona Kosa v Podbrdu in OŠ Dušna Muniha v Mostu na Soči. Predsednik republike Borut Pahor pa bo slavnostni govornik na odprtju prizidka k OŠ Louisa Adamiča Grosuplje.

Ne pozabite, da so na cestah in ulicah ponovno otroci, pa sporočajo slovenski policisti:

Ob začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. Vozniki, poskrbimo, da bodo naši otroci na svoji šolski poti varni!

Na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami srečujemo otroke, med njimi se jih mnogo poda v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani.

Otroci in mladoletniki spadajo v t. i. skupino šibkejših prometnih udeležencev, saj se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Kot prometni udeleženci so nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zlasti vozniki moramo nanje še posebej paziti!

Zadnje novice

Sorodne vsebine