0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Novo šolsko leto je tu, a neustavno stanje glede financiranja javno veljavnih programov v osnovnih šolah ostaja

Obljuba ministra Pikala, da bo do 1. septembra letos odpravil neustavno stanje, je bila več kot očitno tista s figo in v globokem levem žepu.

 

V ponedeljek, 2. septembra 2019, bo v šolske klopi sedlo okoli 74.000 dijakinj in dijakov ter 187.525 osnovnošolk in osnovnošolcev, od slednjih 20.840 prvič. In med njimi so učenci in učenke ter njihovi starši, ki jim bodo tudi v tem šolskem letu kršene z ustavo zagotovljene pravice.

V Sloveniji je v tem trenutku zgolj 6 zasebnih osnovnih šol, v njih se šolajo 1504 učenci, kar predstavlja zgolj 0,84 odstotka vseh, ki obiskujejo skupno 451 osnovnih šol. A prav vsi med njimi se šolajo po istem, to je po javno veljavnem programu – sestavljenem iz obveznega in razširjenega dela –, glede slednjega pa je Ustavno sodišče decembra 2014 odločilo, da mora biti s strani države v vseh 451 osnovnih šolah financiran enako, to je 100 %.

Žal smo po petih vloženih novelah zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki smo jih pripravili v poslanski skupini SDS, po interpelaciji zoper nekdanjo ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič, po večletni žalosti nekdanjega predsednika vlade dr. Mira Cerarja, o kateri je »odkrito« spregovoril, ko je 21. aprila 2016 obiskal Zavod sv. Stanislava v Ljubljani, ter po predlogu ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca, točno tam, kjer smo bili decembra 2014.

Se še spomnite prvega odziva predsednika vlade Marjana Šarca, ko smo v poslanskih skupinah SDS in SNS 21. decembra lani zoper njega spisali predlog ustavne obtožbe, po tem ko tudi njegova vlada, kakor prejšnja Cerarjeva, ni odpravila neustavnega stanja? Marjan Šarec je takrat dejal: »Moje stališče je vedno bilo, da je treba sodbe spoštovati. Tako zagotavljam pri odnosih s Hrvaško in tako zagotavljam tudi pri sodbah ustavnega sodišča.« In nadalje, poslanci NSi takrat niso prispevali podpisov pod predlog ustavne obtožbe z obrazložitvijo, da jim obljuba ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala, da bo neustavno stanje odpravil do 1. septembra letos, zadostuje in da mu verjamejo.

In kje smo danes, dobrih osem mesecev po izjavi predsednika vlade, da je treba sodbe Ustavnega sodišča spoštovati, in dan pred rokom, ko naj bi minister za izobraževanje odpravil neustavno stanje? Tudi prav tako tam, kjer smo bili decembra 2014, s to razliko, da je po omenjenem 21. decembru lani sedanja reciklirana koalicija – ki je že konec preteklega mandata barantala z višino odstotkov, ki naj bi jih država namenila financiranju javno veljavnih programov v zasebnih osnovnih šolah – pred poletjem želela do sedaj že zagotovljenih 85 % javnih sredstev celo znižati. Zato ponovimo, odločba Ustavnega sodišča narekuje 100 % financiranje javno veljavnih programov v vseh osnovnih šolah, ne glede na to, kdo je ustanovitelj!

Žalostno je, da vse od odločbe Ustavnega sodišča spremljamo napore ministrov levih koalicij, kako bi odločbo čim bolj inovativno zaobšli in še naprej kršili z ustavo zagotovljene pravice. Do kdaj še? V poslanski skupini SDS smo v sredini letošnjega avgusta tako ponovno v parlamentarno proceduro vložili novelo ZOFVI, s katero bi končno uveljavili odločbo Ustavnega sodišča in omogočili nediskriminatorno financiranje teh šol. Kaj bo storila reciklirana koalicija z nadkoalicijsko Levico, bomo videli jeseni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine