15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Novo pismo ravnateljev zasebnih šol Pikalu: bi šlo brez laži, gospod minister?

Namesto izpolnitve zahtev iz ustavne odločbe, ki nalaga izenačeno financiranje javno veljavnih programov osnovnih šol, smo dobili predstavo za javnost ministra Pikala in skrajne levice, ki trenutno vodi Slovenijo. Resnega dogovarjanja med zasebnimi osnovnimi šolami in Pikalom iz znanega razloga ni mogoče pričakovati. Starši so jezni, ravnatelji razočarani, javnost zgrožena. V to stanje je pred dnevi je v javnost prišlo novo pismo ravnateljev vseh šestih zasebnih osnovnih šol, ki so na laž postavili nedavni nastop ministra za izobraževanje Jerneja Pikala v Odmevih. Ta je dejal, da se je z nekaterimi direktorji zasebnih zavodov dobival, vsi podpisani pa so izjavili, da to ni res.

 

V pogovoru s Petrom Gregorčičem, ki je nastopil v imenu staršev, je Pikalo javnosti sporočal, kako pogovori tečejo, da se je z nekaterimi ravnatelji celo osebno srečeval in sestankoval v času javne razprave in da ima že dogovorjen termin srečanja z njimi.  Na takšno zavajanje s strani Pikala so se odzvali ravnatelji zasebnih osnovnih šol in ministra gladko postavili na laž. Ne samo, da se z njimi sploh ni srečal, tudi termina srečanja še nimajo!

Zavajanja ministra Pikala
V spletnem arhivu: https://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174620055 je dostopen posnetek, ki razkriva vsebino pogovora med predstavnikom staršev in ministrom Pikalom. Na izjavo dr. Petra Gregorčiča, ki je obžaloval, da jih minister ignorira in dejal, da si želi, da bi se minister končno odzval in sprejel povabilo ravnateljev zasebnih šol na pogovor, je Pikalo odgovoril: “No, to seveda ni res. Očitno imate napačno informacijo. Termin je in tako da termin je določen. Poleg tega pa verjetno vam ne povejo, se z nekaterimi direktorji zasebnih zavodov dobivam. Tako, da daleč od tega, da ne bi. Ne da bi kakorkoli zapirali komunikacijo.”

Ravnatelji zasebnih osnovnih šol: bi šlo brez laži, gospod minister?

V pismu ravnatelji zasebnih osnovnih šol odgovarjajo ministru:

“Spoštovani g. minister dr. Jernej Pikalo.V oddaji Odmevi na TV SLO 1 z dne 6. 6. 2019 ste povedali, da ste se na temo predloga sprememb zakona ZOFVI, ki je bil v javni razpravi, pogovarjali z nekaterimi direktorji zasebnih zavodov in da ste že določili termin srečanja z njimi – za katero so vas prosili od začetka javne razprave. Podrobnosti vaše izjave v oddaji Odmevi so v nadaljevanju. Po preverjanju smo ugotovili, da se v času javne razprave od 11. 4. 2019 do danes, 7. 6. 2019, nihče od direktorjev oz. ravnateljev zasebnih šol ni srečal ali pogovarjal z vami na temo predloga sprememb zakona ZOFVI, ki je bil v javni razpravi, niti nihče od nas ni prejel nobenega termina srečanja. Da naj bi bil določen termin srečanja z nami, smo prvič izvedeli iz medijev včeraj (6. 6. 2019). Podobno smo žal prvič izvedeli iz medijev za vsebino predloga sprememb zakona ZOFVI. Zadnja komunikacija, ki smo jo s strani MIZŠ prejeli, je dopis št. 007-21/2019/ z dne 8. 5. 2019, v katerem ste zapisali, da “bi srečanje lahko organizirali šele konec meseca maja ali začetek junija 2019”. Konkretnega termina, kljub pisnim in telefonskim pozivom, nismo prejeli.Če ste torej določili termin srečanja, vas prosimo, da nam ga čimprej posredujete, glede aktualnosti tematike in dolgo čakanje pa pričakujemo, da bo termin že naslednji teden oz. še pred prvo obravnavo v parlamentu. Lep pozdrav, ravnatelji zasebnih osnovnih šol.”

Na slovenskem smo mi gospodar!

V duhu te, še kako žive komunistične parole nam Pikalo in socialistična Šarčeva vlada sporočajo, da si lahko privoščijo, karkoli si zaželijo. Pa če gre za neracionalno drag “Drugi tir, ali pa zavračanje ustavne odločbe, ki bi slovenskim otrokom  omogočila ustavno zagotovljeno pravico do izbire šolanja, staršem otrok iz zasebnih osnovnih šol pa pomagala lažje obvladovati kupe položnic skozi mesec. Čeprav gre na letni ravni za 300 tisoč evrov, kar je za proračun pravi drobiž, skrajna levica ne popušča. Katoličani ste bili od nekdaj drugorazredni, in tako bo ostalo, nam sporoča pikalo in Šarčeva vlada. Sami odločamo, če bodo s takšnim sramotnim početjem lahko nadaljevali.

Franci Donko

Zadnje novice

Sorodne vsebine