17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Novinarski združenji kritični do Tarče zaradi protivladnih manipulacij

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) dr. Matevž Tomšič je opazil, da je bilo v sinočnji oddaji Tarča povedanih kar nekaj manipulacij na račun vlade. Vlado so denimo obtožili, da je shod organizirala za nabiranje političnih točk, v resnici pa so shod organizirali Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji. Po mnenju Tomšiča se nekateri očitno bojijo, da bi to vladi koristilo pred volitvami. “Skratka, bojijo se, da bodo oni tisti, ki bodo imeli korist,” je pojasnil. V Društvu domoljubnih novinarjev so kritični do retorike voditeljice, ki ne skriva sovražnosti do predstavnikov vlade. Prav tako menijo, da so ustvarjalci oddaje vojno v Ukrajini uporabili za kulturni boj v Sloveniji za napade na vlado in s tem povzročajo razdor med ljudmi, za katerega pa bi morali odgovarjati. “Ne nazadnje je enako med oddajo izpostavil tudi gospod Tonin,” so obrazložili. 

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) dr. Matevž Tomšič pravi, da je glede na to, kakšen je bil napovednik oddaje Tarča, pričakoval, da bo oddaja še bolj enostranska. “Napovednik, ki je bil podan pred oddajo, je dejansko zvenel tako, kot da se nam obeta nova porcija ‘rusofilije’ oziroma ‘putinofilije’. Dejansko v tem napovedniku jasno postavljajo pod vprašaj to, da Slovenija pomaga Ukrajincem pri obrambi svoje domovine in jim pošilja orožje. Tukaj je bil jasen nekakšen podton tega napovednika,” je pojasnil.

Kot pravi, je bilo v napovedniku prikazano to, da pomoč Slovenije Ukrajini, ogroža varnost Slovenije. Ko je gledal oddajo je izpadlo bolje, kot je pričakoval. “Vendar je bilo tudi tam povedanih kar nekaj manipulacij, denimo v zvezi s shodi v podporo Ukrajini, ko se je vlado, predvsem pa SDS obtoževalo, da je ona nekako organizirala shod za svoje politične potrebe, kar sploh ni res. Vemo, da ta shod, ki je bil v sredo, je organiziralo društvo Ukrajincev, ki živijo v Sloveniji. Predsednik vlade Janez Janša in ostali pa so bili tja povabljeni,” je pojasnil Tomšič.

Foto: Nova24TV

Sredin shod je bil organiziran tudi prej, kakor je bil organiziran shod nevladnih organizacij, ki je bil v torek. “Organizirali so ga levičarski nevladniki. Ta torkov shod pa je dejansko bil namenjen notranjepolitičnim potrebam,” je dejal. V oddaji Tarča je opazil tudi nekaj protivladne osti, saj so leteli očitki o tem, da vlada v tem trenutku izkorišča položaj, ki je nastal v Ukrajini. “Organizatorju sredinega shoda so se zahvalili vladi, tudi veleposlanik Ukrajine se je vladi zahvalil za sodelovanje. To pomeni, da očitno tukaj Ukrajina oziroma Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji smatrajo, da je vlada njihov zaveznik,” je obrazložil.

Opozicija se boji, da bi situacija koristila vladi pred volitvami

Po mnenju Tomšiča se nekateri očitno bojijo, da bi to vladi koristilo pred volitvami. Pri tem izpostavi povedno izjavo Marjana Šarca včeraj v oddaji, v smislu, da bodo napačni ljudje kovali dobiček iz te vojne. “Skratka bojijo se, da bodo oni tisti, ki bodo imeli korist,” je povzel. Za Tarčo se ocenjuje, da je bila ta oddaje postavljena izjemno senzacionalistično. “Z nekimi bombastičnimi besedami in načinom vodenja ter skakanjem v besedo sogovornikom, predvsem tistim, ki voditeljici niso povšeči. Jasna pa je bila povsem tudi ost, ki je usmerjena proti desnemu polu slovenske politike,” je opazil.

Foto: Zajem zaslona RTV

Tak način vodenja po njegovem mnenju ni primeren za obravnavo takšnih tematik v tako resnih časih, v katerih živimo danes. V Sloveniji ocenjuje, da je še veliko takšnih, ki so še nedolgo nazaj podpirali “kremeljskega samodržca” Vladimirja Putina“Sedaj pa so se nekoliko potuhnili in so malo spremenili pristop. To pomeni, da Putina več tako ne hvalijo, ampak zato sedaj napadajo tiste, ki pomagajo Ukrajini,” je sklenil.

Retorika voditeljice ni primerna

V Društvu domoljubnih novinarjev menijo, da je bila sinočnja oddaja Tarča še ena v nizu teh oddaj na RTV Slovenija, v katerih voditeljica z nedoumljivo ihto komunicira z gosti, ki so desnega političnega pola. Na primer sinoči ministru za obrambo Mateju Toninu ni dovolila, da spelje svojo izjavo do konca. “Precej neprijetno ga je prekinjala in tudi prekinila, ko je govoril pomembne stvari in tudi utemeljil, zakaj jih mora povedati. Medtem pa je ves čas pustila g. Šarcu, ki je svoje minute v veliki meri izkoristil za blatenje te vlade. Gledalci smo namreč pričakovali konkretne informacije,” so bili kritični.

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: Zajem zaslona RTV)

Na vprašanja, ali menijo, da so v oddaji uporabili vojno v Ukrajini za kulturni boj v Sloveniji, da takšne oddaje prinašajo še več razdora med ljudmi, da je šlo za napad na vlado, ker pomaga Ukrajini, in da bi morali ustvarjalci oddaje prevzeti odgovornost za razdor med ljudmi, so odgovorili pritrdilno. “Ne nazadnje je enako med oddajo izpostavil tudi gospod Tonin,” so dejali. Slednji je izpostavil, da bi bilo dobro, če bi v Sloveniji vsaj pri nekaterih stvareh znali držati skupaj, a je očitno potrebno spolitizirati stvari še pri tako pomembnih temah, kot je Ukrajina.

V društvu domoljubnih novinarjev so obrazložili, da jih je zmotila še pikra začetna pripomba voditeljice, češ da se premier na povabilo oddaje ni udeležil. “Voditeljica bi morala jasno povedati, zakaj se je ni udeležil, vzrok je zagotovo poznala – ker eno je, če zavrne sodelovanje v oddaji, drugo pa, da ima druge obveznosti,” so dejali na koncu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine