14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Novinarka Ognjišča na Filozofski fakulteti postala tarča posmehovanja zaradi kritike LGBT-feministične ideologije pri uporabi spola!

Po tem, ko je senat Filozofske fakultete v Ljubljani sprejel sklep, na podlagi katerega se po novem ženski spol šteje kot nevtralen, in ki zapoveduje, da se v vseh pravnih aktih fakultete v naslednjih treh letih uporablja ekskluzivno samo ženski spol, zatem pa izmenično moški in ženski, je bila v torek v prostorih fakultete organizirana okrogla miza z naslovom Jezik in spol.

Na prvi javni razpravi je bilo mogoče videti, da je bila večina časa namenjena zagovornikom izmenične uporabe moškega in ženskega spola, ko pa je svoje mnenje podala novinarka Radia Ognjišče, je bila ta deležna vršanja in celo posmehovanja, zaradi česar se je ta počutila, kot da bi bila v levji kletki.

Po besedah novinarke Radia Ognjišče Marte Jerebič je bila okrogla miza pripravljena tako, da so imeli glavno besedo tisti, ki so zagovarjali izmenično uporabo ženskega in moškega spola. Le ena profesorica od povabljenih govorcev pa se je proti temu izrazila jasno in svojo prepričanje zagovarjala z jezikoslovnega vidika.

 

Gre za politično-ideološko odločitev
Jerebičeva izpostavlja, da mora zagovornike sklepa pohvaliti vsaj v tem, da so priznali, da gre pri sprejemu sklepa za politično-ideološko odločitev. Eden izmed njih pa je celo priznal, da gre za ideološki boj, ki je skrenil s smeri. Profesor Boris A. Novak, ki ne podpira tovrstnih dekretov in nostalgije po času, ko so normativno urejali jezik, ob tem opozarja, da seksizem, zatiranje žensk, zagotavljanje pravic ženskam in njihovo spoštovanje, ne moremo reševati s posegom v jezikovni sistem. “Smo v stanju, ko se jezikoslovna raba določa z vidika moči.”

 

Celoten članek je dostopen tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine