7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Novinar Ekipe Andrej Miljković nad Janeza Janšo: “Gospod premier, to ni vaš polfinale – ker to ni vaša Slovenija. Naša je!”

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Še nedolgo nazaj smo mislili, da je šport edina stična točka, kjer se Slovenci poenotimo. Letošnje olimpijske igre pa so pokazale popolnoma drugačno sliko, kjer med drugim novinarji kralja smeti Odlazka izkoriščajo uspehe slovenskih športnikov za ideološki boj zoper najbolj osovraženo osebo na levici – Janšo. Novinar Andrej Miljković Janši očita samopromocijo na račun zmag in nespoštovanje priseljencev iz držav bivše Jugoslavije, slednje naj bi spoštoval samo v primerih, ko so uspešni. Številni so prepričani, da gre v tem primeru za politiziranje športa s strani novinarja, ki je vlečni konj časnika in kaj takšnega od njega niso pričakovali.

“Spoštovani gospod premier, že po veličastni zmagi slovenskih košarkarjev nad Španijo ste – kakopak – skočili na njihov vlak vsesplošnega (še najmanj njihovega) trkanja po prsih, kazanja mišic in dokazovanja, kdo ima v boju za zgodovinski uspeh večjega,” je v uvodu v svojem članku z naslovom “Gospod premier, to ni vaš polfinale – ker to ni vaša Slovenija. Naša je!” za časnik Ekipa zapisal športni novinar Andrej Miljković.

Pri tem se Miljković nanaša na zmago slovenskih košarkarjev v Tokiu, pri čemer ga moti to, da je slovenski premier Janez Janša podprl slovenske košarkarje. “Saj veste, kako to gre v teh primerih, ko politiki brez sramu pohodite vsa ostala načela in vas zanima le še maksimalen doseg, maksimalen domet, maksimalna patetičnost vaših skrajno populističnih dejanj,” je še dejal. Pri tem nas njegov opis spomni na nekdanjega premierja Mira Cerarja, ki je odpotoval v Istanbul na svetovno prvenstvo v košarki.

Foto: Twitter

Miljković v športnem časopisu v nadaljevanju ideološko Janši očita, da je čestital slovenskim košarkarjem za lastno promocijo. Pri tem je vsekakor pomembno izpostaviti, da je Janša čestital vsem, tudi tistim, ki medalj niso osvojili in jim podal spodbudo za nadaljne dosežke. “Postavili ste se kot velik občudovalec, malikovalec, celo navijač fantov in njihovega vodstva, ki se res – tu vam dam vsekakor prav – vsak po svoje kot levi borijo za vsako žogo, za vsak centimeter, za vsakega od njih in za vsakega od nas. Za Slovenijo,” je zapisal.

Pri tem še Miljković izpostavi, da smo zmago dobili na račun tistih, ki so se v Slovenijo preselili iz držav bivše Jugoslavije. “Miljković je očitno eden tistih, ki enostavno ne razumejo, da Slovenci s tujci nimamo problema, problem nastane, ko in, ker tujci ne spoštujejo Slovenije, njene tradicije, Slovencev. S tem imamo probleme, ne z ić,” je zapisala avtorica članka, ki je kritična do Miljkovića. Pri tem je še izpostavila, da je novinar premlad, da bi razumel, kaj vse je moral premier tvegati v času osamosvajanja Slovenije, medtem ko je bil Miljković takrat še deček.

Janšo obtoži podcenjevanje priseljencev iz držav bivše Jugoslavije
Miljković v nadaljevanju Janši očita razdvajanje in spomni na izjavo o “trenirkarjih”, s katero po njegovem mnenju vidi priseljence kot manjvredne. “Spoštujemo vsakega, ki je danes odšel na volišče, ne glede za koga je glasoval. In večje spoštovanje gre tistemu, ki obleče trenirko in na volišče gre, kot tistemu, ki si nadane kravato in ostane doma,” je takrat zapisal Janša. Slednjemu so mediji želeli na ta račun obesiti sovraštvo in izkazovanje manjvrednosti do priseljencev iz bivše juge, medtem ko jim je sam izrekel spoštovanje, ker so šli na volišča. Pri tem še Miljković želi prepričati svoje bralce, da Janša spoštuje priseljence le takrat, ko postanejo uspešni.

Miljković poleg zapisa o trenirkarjih Janši očita drugorazredno obravnavo priseljencev tudi na račun izbrisanih, za katere je bil v času osamosvajanja odgovoren takratni notranji minister Igor Bavčar. Med drugim mu tudi očita, da so strokovnjaki med epidemijo omejevali potovanja in javno dejali, da smo med prazniki uvozili ogromno okužb iz držav bivše juge. “Veste, ko pred mano stojita Edo ali Zoran, stojita pred mano človeka, ki ne bi želela, da bi jima vladni govorec/koordinator cepljenja/pametovalec na vseh mogočih področjih govoril o tem, da predstavljata drugačno kulturno okolje in da bolj širita virus,” je še nadaljeval Miljković. Po tej logiki razmišljanja, gre prav tako potem za diskriminacijo, ko je stroka javno izpostavila, da imamo uvožene okužbe na račun dijakov na maturantskem izletu v Španiji.

Psiholog Roman Vodeb je prepričan, da novinar v športnem časopisu politizira šport samo zato, da bi imel koristi od levo-pristranskega pisanja. “OKS bi moral ukrepati z apelom, da naj tega ne dela več. Šport ne sme biti sredstvo politike,” je še dejal. “Ali je ta “novinar” športni ali je politični komentator. Če je Ekipa res športni časopis taki članki ne sodijo v register športa in če bi bil odgovorni urednik takega časopisa bi tega novinarja takoj odpustil. Od danes naprej ste izgubili vašega bralca,” se sprašujejo nekateri bralci Ekipe v komentarjih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine