15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs ob primopredaji poslov: Zadeva je resna, stvari so kritične, verjamem pa, da bomo zmogli ubraniti ta napad

Novi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je danes prevzel posle od Boštjana Poklukarja, se zaveda velike odgovornosti, ki jo prevzema v času epidemije novega koronavirusa, ob tem pa verjame, da bo aktualna vlada uspela ta izziv ukrotiti. Državljane je pozval, da upoštevajo vsa navodila vlade v zvezi s koronavirusom.

 

Hojs se je ob primopredaji zahvalil predhodniku, ki je po njegovih besedah poskrbel, da je resor dobil več sredstev. Stari in novi minister sta se pogovorila o vseh že storjenih in vseh odprtih zadevah na ministrstvu. Poklukar je ob tem spomnil na dosedanje delo v zvezi z migracijami, v zvezi z izboljšanjem statusa in opremljanja policistov, izpostavil pa je tudi delo na nočni seji vlade razrešene generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ki je policijo “vodila nekoliko drugače, bistveno bolj ambiciozno od svojih predhodnikov, in pripomogla k razvoju policijske stroke”.

Poklukar je Hojsa seznanil tudi z dosedanjim delom, povezanim z izbruhom novega koronavirusa. V zvezi s tem je Hojs dejal, da Slovenija še nikoli ni bila v tako kritičnih časih, da pa verjame, da bodo v vladi uspeli v prihodnjih mesecih ta izziv ukrotiti. Državljane je pozval, da v prihodnjem obdobju “striktno in iskreno upoštevajo vsa navodila vlade”. “Zadeva je resna, stvari so kritične, verjamem pa, da bomo zmogli ubraniti ta napad,” je poudaril.

Sicer pa se Hojs v izjavi po primopredaji ni mogel izogniti novinarskim vprašanjem o zamenjavi Bobnarjeve in imenovanja Franca Kanglerja na položaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. Glede zamenjave Bobnarjeve je dejal, da je ta izključno posledica njegove želje, da si v ekipo pripelje ljudi, a katerimi lahko sodeluje in jim absolutno zaupa.

Kanglerjevo imenovanje na mesto državnega sekretarja pa je, kot je pojasnil, posledica odločitve, da želi imeti ob sebi ljudi, ki so več let preživeli na policiji in ki imajo izkušnje z delom v državnih organih. Hkrati gre po Hojsovih besedah za človeka, ki je na lastni koži izkusil, kaj pomeni politično preiskovati ljudi.

Hojs zagotavlja, da se v delo policije ne bo vtikal, je pa po njegovih besedah v zvezi s primerom Kangler veliko vprašanj. “Kako je mogoče, da se delo policije na koncu izkazuje kot povsem neuspešno oz. tako, da ne privede do nekih rezultatov. Če je Kangler karkoli storil narobe, bi pričakoval, da bi v 15, 16 postopkih bilo to že zdavnaj izkazano. Če pa se izkazuje, da ni bilo nič narobe, pa dvomim, da so bili postopki zoper njega korektni,” je dejal.

Vlada Janeza Janše je bila v državnem zboru potrjena v petek pozno zvečer. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, njena prednostna naloga pa je spopadanje z epidemijo novega koronavirusa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine