10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Novela Zakona o orožju bo onemogočila slovenske športne strelce

43-letni Mariborčan Bojan Selko je član Strelskega kluba ProArmis iz Maribora, ki šteje okoli 150 članov. Selko strelja s klasično pištolo 1911, kalibra 45 acp. V svoji 5-letni strelski karieri je Selko dosegel kar nekaj odmevnih dosežkov tako v Sloveniji kot v tujini. V letu 2018 je postal slovenski državni prvak na tekmovanju, ki ga organizira Slovenska zveza za dinamično streljanje (SZDS), prav tako je v tem letu bil državni prvak v tekmovanju po IASC-u – International Action Shooting Confederation.

 

Selko torej Slovenijo uspešno predstavlja tudi izven domačih meja. Tako je letos postal zmagovalec na odprtem strelskem prvenstvu Italije, zmagal je na mednarodnem tekmovanju na Floridi, na svetovnem prvenstvu pa je bil v močni konkurenci osmi.

Spomnimo: Vlada je konec oktobra v DZ poslala predlog novele zakona o orožju. Ta med drugim ureja spremembe kategorizacije orožja in določa obveznost upravnih enot, da za imetnike orožnih listin po uradni dolžnosti preverijo izpolnjevanje določenih pogojev, kot sta zadržek javnega reda in zanesljivost vsakih pet let.

Toda  omenjena novela Zakona o orožju povsem nerazumljiva in škodljiva, saj onemogoča slovenske športne strelce na mednarodnih tekmovanjih v tujini. Ta zakon ima sicer več resnih sistemskih napak, najbolj škodljive za slovenski šport pa so tiste v 17. členu, 27. členu in 46. členu.

Za športne strelce, ki zastopajo Slovenijo v tujini (gre za številna strelska društva, ki sodelujejo na mednarodnih tekmovanjih IPSC, IDPA, Steel Challenge, IASC), pomeni omenjena novela pravo nočno moro. Selko razlaga: »Zakon, ki ga predlaga Vlada nam bo praktično povsem onemogočil udeležbo na strelskih tekmovanjih v tujini. Državni organi nam bodo po uveljavitvi tega zakona odvzeli športne orožne listine, brez njih pa ne bomo dobili evropskih propustnic za prenos orožja v tujino.«

Glavni problem je, da po tej noveli nihče od športnih strelcev v Sloveniji ne izpolnjuje več pogojev za lastništvo in nabavo orožja, ki ga sedaj redno uporablja za treninge in nastopa na domačih in tujih tekmovanjih v okviru mednarodnih strelskih zvez. Gre za priznanje uporabe orožja iz 6.a in 7. točke 17a. člena zakona, kjer je opredeljeno orožje kategorije A iz razloga športa.

Dodajmo še to: Olimpijski komite Slovenije, ki združuje večino slovenskih športnih zvez, je nasprotoval predlagani noveli, ki so jo pripravili na Poklukarjevem MNZ in Pikalovem MIZŠ. A kaj, ko oba ministra ne vesta niti tega, da oblastniki ne morejo z zakonom določiti, kdo je športnik in kaj je šport, ker vsa mednarodna športna tekmovanja ne morejo in ne potekajo po pravilih, ki jih predpisujejo posamezne države, temveč po pravilih, ki jih pišejo športi sami. V primeru, da bo ta škodljiva novela uveljavljena, bosta oba ministra zaslužna, da se bo ukinil dobršen del slovenskega športnega strelstva, ki je uspešno in uveljavljeno tudi na mednarodni ravni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine