28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Levičarski skrajnež grozi: “Vse klerofašistične podgane nagnat u cerkev pa vse skup zakurt, golazen se je nakotila!”

Piše: Sara Kovač

Sovraštvu in ekstremizmu ni videti konca. “Vse klerofašistične podgane nagnat u cerkev pa vse skup zakurt, golazen se je nakotila!,” je namreč na družabno omrežje Twitter zapisal Ermin Rizvanovič. Zapis, ki poziva k umoru, je Rizvanovič namenil državnemu sekretarju Božu Predaliču. Razlog za takšen primitivizem? Rizvanoviča je preprosto zmotilo, ker si je Predalič drznil obregniti ob navedbo predsednice stranke SD Tanje Fajon, da premier Janez Janša ne razume temeljnih evropskih vrednot.

“STOP sovraštvu in ekstremizmu! Začelo se je z opazkami o nazadnjakih in mračnjakih. Nadaljuje se s pozivi po umorih. Ustavimo spiralo sovraštva,” je v odzivu na sovražen zapis Ermina Rizvanoviča kritično zapisal obrambni minister in predsednik stranke NSi Matej Tonin

Ne dolgo nazaj si je bilo mogoče na javni televiziji ogledati Tarčo, kjer je bilo med drugim govora o primitivizmu in sovraštvu, ki se pojavlja na družabnih omrežjih. Njihovi naravi poročanja primerno je bil seveda poudarek na govoru o sovraštvu, ki prihaja iz desne strani. Tako so med drugim “ponesreči” spregledali primer zapisa  poslanca stranke SAB Marka Bandellija, ki se je že večkrat spustil v neokusne in primitivne besedne spopade. “Veste, resno mislim nekaj. Mene ne moti desnica, če bi z opozicijo bila konstruktivna. Tudi, kdaj malo drugačne ideologije je prav, ker razbije monotonijo politike. Sam..to pri nas NI DESNICA!! To je golazen, uničujoči diktatorski radikalizem. Avtokratska in absolutna monarhija.” Ker se tako primitivni izpadi na levi tolerirajo ne čudi, da jim ni videti konca.

Bandelli seveda predstavlja zgolj primer. Ker pa se zapisi te vrste (celo s strani predstavnika ljudstva) tolerirajo, si seveda marsikateri radikaliziran somišljenik misli: zakaj ne bi še sam zapisal nekaj takega? Ker pa pristojne institucije niso reagirale, ko se je na protivladnih protestih grozilo s smrtjo, ne čudi, da so določeni še posebej pogumni. Tako smo priča družbi, kjer imamo radikalizirane posameznike, ki si mislijo, da jim je dovoljeno prav vse! Ermin Rizanovič nedvomno spada med tiste, ki mislijo, da lahko brez posledic pozivajo k umoru ljudi, ki mu niso pri srcu! Zavržno!

 

Ekstremnih zapisov kar mrgoli!
Če si pogledamo objave Rizanoviča na njegovem profilu, lahko vidimo, da je naklonjen posameznikom tipa Janez Stariha, za katerega pa vemo kakšen nivo nedostojne komunikacije ima. Pri Rizanoviču, ki nima objavljene prikazne slike, nikakor v tem primeru ne gre za osamljen primer primitivizma. Ta namreč redno objavlja ekstremistične objave v smislu: “Slovenska vlada puši kura*”, “Veleumne cerkvene podgane pametujejo”, “Klerofašist spizdi z odra”(zapis je namenil poslancu NSi-ja Jožefu Horvatu), “Nabijem ti mamo v rit” (zapisal v odzivu na enega izmed tvitov Predaliča), “Sds mrhovinarji treba vam je jeba* mater, da se namnožite, ker ste tko dobri”; “Puši kurac ti i slovenska policija z HOJSOM GNOJOM na čelu”.

Nikakor ni dvoma v to, da gre za ekstremnega posameznika, kateremu je blizu leva politična opcija. Glede na nivo njegove komunikacije, ki je pod vsakim nivojem, bi bilo prav, da se takšno obnašanje sankcionira. Seveda ne samo zato, ker je primitivizem usmerjen v desno politično opcijo, enako bi namreč veljalo, če bi bila zadeva obratna. Najverjetneje si prav nihče ne želi živeti v družbi, kjer se bo vsakemu poprek grozilo, ker si bo drznil uporabiti besedo, ki nekomu ne ustreza ali pa bo groženj deležen le zato, ker nekomu na pogled ni simpatičen. Grožnje s smrtjo so zavržne in pika! Se bodo morda zmogli kritično odzvati tudi na levem polu ali pa bodo zamižali na obe očesi, kot je bilo to do sedaj v navadi? A bo šlo?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine