12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nova koalicija predlaga spremembe v sestavi nekaterih parlamentarnih odborov

Poslanske skupine SDS, SMC, NSi in DeSUS predlagajo spremembo v sestavi nekaterih odborov DZ. Kot je razbrati iz obrazložitve, gre za začasen ukrep, saj da se bo po potrditvi vlade Janeza Janše naredil nov razrez delovnih teles. Predlog bodo obravnavali na petkovem kolegiju predsednika DZ, ki ga bo po pričakovanjih najverjetneje vodil Igor Zorčič.

 

Iz predloga sklepa, objavljenega na spletnih straneh državnega zbora, je razbrati, da nova koalicija predlaga, da se v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor ter v odboru za obrambo poslanski skupini NSi namesto enega zasedala tri mesta.

Dodatna mesta v odborih bi pripadla tudi poslanski skupini SMC. V odboru za pravosodje bi namesto enega zasedli tri mesta, v odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino pa štiri mesta namesto dveh.

V odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bi glede na predlog poslancem SDS namesto petih pripadlo šest mest, DeSUS pa namesto enega dve mesti. Ti dve poslanski skupini bi več poslancev dobili tudi v odboru za zdravstvu, in sicer SDS šest namesto pet, DeSUS pa dva namesto enega.

Šest namesto zdaj štirih mest bi poslanski skupini SDS pripadlo še v odborih za zunanjo politiko in kulturo.

“Gre za začasen ukrep, saj se bo pri oblikovanju oz. potrditvi nove vlade in jasni razmejitvi koalicije in opozicije naredil nov razrez delovnih teles,” piše v obrazložitvi predloga sklepa, pod katerim so podpisani vodje poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS, strank, ki so nedavno podpisale koalicijsko pogodbo o sodelovanju v novi vladi.

Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca bi si nova koalicija s tem zagotovila večino za prihajajoča zaslišanja kandidatov za ministre. “To bo porušilo vsa razmerja, ki so bila narejena na podlagi volilnega rezultata zastopanosti v državnem zboru. Jasno kaže na to, kakšen bo odnos nove koalicije do nove opozicije,” je bil v izjavi za medije ob robu današnje seje DZ kritičen Vatovec.

Razmerja so se v državnem zboru premešala po izvolitvi predsednika SDS Janeza Janše za novega mandatarja. Večino glasov so mu glede na napovedi zagotovile njegova SDS ter SMC, NSi in DeSUS, predvidoma pa so ga podprli tudi poslanci SNS in poslanca narodnih skupnosti.

Poslanci strank nove koalicije so prispevali tudi 48 podpisov pod predlog kandidature vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča za novega predsednika DZ po odstopu Dejana Židana s tega mesta. Pričakovati je, da bo Zorčič drevi na tajnem glasovanju tudi izvoljen na čelo poslanskega zbora.

Zaradi nove koalicijske večine se bodo karte premešale tudi pri vodenju in sodelovanju v parlamentarnih komisijah. Vodilne funkcije in večina članov v komisijah za nadzor javnih financ ter nadzor obveščevalnih in varnostnih služb namreč pripadajo poslancem opozicijskih poslanskih skupin.

Vodenje komisije za nadzor javnih financ in okrepljeno članstvo komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) zanima LMŠ, je že v sredo povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

V SD se bodo o zapolnitvi mest v parlamentarnih telesih odločili, ko bodo na mizo dobili predlog razreza. “Ponavadi je to neformalni posvet predsednika DZ. Verjamem, da ga bo novi predsednik DZ sklical takoj, ko zasedel svoje mesto,” je ob robu seje DZ vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Dodal je, da se v stranki zavedajo, da lahko vodijo največ eno od nadzornih komisij. Lahko pa po njegovih besedah v poslanski skupini zagotovijo kandidata za predsedniško mesto v vsakem delovnem telesu.

Han tudi verjame, da bo med novimi opozicijskimi strankami tako na vsebinski kot na tehnični ravni veliko sodelovanja, saj da so opozicijske stranke same relativno šibke. Ob tem je izpostavil primer zbiranja zadostnega števila podpisov za sklic izredne seje ali ustanovitev preiskovalne komisije.

O članstvu v Knovsu se v SAB po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper še niso pogovarjali, so pa člana v tej parlamentarni komisiji napovedali v Levici, ki v Knovsu v vladi Marjana Šarca ni sodelovala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine