10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Nov škandal na vidiku? So na MORS dodatek zaradi povečanih obremenitev prejemali tudi pripadniki civilnega dela?!

Ali drži, da so dodatek zaradi povečanih obremenitev v zadnjih 10 letih prejemali tudi pripadniki civilnega dela v Slovenski vojski?, je ministra za obrambo Karla Erjavca v poslanskem vprašanju, vprašala poslanka SDS Alenka Jeraj.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministra za obrambo Karla Viktorja Erjavca naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z dodatki zaradi povečanih obremenitev za pripadnike Slovenske vojske. V svojem poslanskem vprašanju Jerajeva ugotavlja, da upravičenost do dodatka zaradi povečanih obremenitev v Slovenski vojski ureja 59. člen zakona o službi v Slovenski vojski. V zadnjih letih se ta zakon ni spreminjal. Po tem členu o povečanem obsegu dela in obremenitev odloča vlada na predlog ministra, pristojnega za obrambo do višine 30 odstotkov plače.

Vprašanje upravičencev do dodatka zaradi povečanega obsega dela in obremenitev je sicer aktualno že precej časa, in sicer ali so do tega dodatka upravičeni tudi uslužbenci v upravnem delu Slovenske vojske in ministrstva. “V medijih sem zasledila, da je Vlada RS 21. 3. 2019 s sklepom uredila plačilo in ugodila zahtevi sindikata ministrstva za obrambo.

Prejšnji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alen Geder je sredi leta 2018 zaradi kadrovske podhranjenosti zaukazal, da vojaki prejemajo 19 odstotni dodatek za povečan obseg dela in delovnih obremenitev. Po priporočilu notranje revizijske službe se je novembra 2018 število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 5000 od 6700 zaposlenih.

Ukaz nove načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc je predvidel še bistveno skrčenje seznama upravičencev do dodatka, kar je naletelo na nasprotovanje vojakov in sindikatov, ki jih zastopajo,” je ministru Erjavcu zapisala Alenka Jeraj.

Glede na navedeno poslanko SDS zanima, koliko uslužbencev oziroma pripadnikov Slovenske vojske oziroma Ministrstva za obrambo je prejemalo omenjeni dodatek za povečan obseg dela in delovnih obremenitev (59. člen Zakona o službi v Slovenski vojski) v zadnjih 10 letih.

Prav tako pa je zahtevala pojasnilo, ali drži, da so ta dodatek v obdobju zadnjih 10 let prejemali tudi pripadniki civilnega dela v Slovenski vojski oziroma ministrstvu, koliko jih je prejemalo ta dodatek in v kakšni višini ter ali je to v skladu z zakonom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine