18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Nov škandal iz Šarčevega kabineta: Glavni sekretar Črnčec v svojem inštitutu zaposlil direktorico, povezano z multinacionalko, glavno dobaviteljico NEK! Bogate provizije v igri!

Še eden od mnogih primerov, kjer gredo osebne naveze in korupcija v Sloveniji očitno z roko v roki. Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in tudi desna roka Marjana Šarca, je namreč v svojem osebnem inštitutu IGLU zaposlil novo direktorico, ki pa je po “naključju” tudi direktorica poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke Westinghouse v Sloveniji. Ta multinacionalka pa je največji dobavitelj nuklearke v Krškem (NEK), ki bo verjetno tudi gradila NEK 2. V igri so namreč bogate provizije od posla, ocenjenega na približno dve milijardi evrov.

 

Spomnimo, da je 22. avgusta letos predsednik vlade Marjan Šarec obiskal NEK –  jedrsko elektrarno v Krškem, ki je uradno v slovenski in hrvaški lasti, in se zavzel za gradnjo tudi drugega bloka krške nuklearke NEK 2. To ni presenetilo samo levega dela slovenske politike, poroča Požareport, ampak je vznemirilo celo avstrijsko in nemško javnost, gradnja NEK 2 pa je bila tudi tema pogovorov med nedavnim Šarčevim in Jankovićevim obiskom v Moskvi.

Pri tem pa je Šarčev glavni svetovalec in nekdanji direktor OVSE in Sove Damir Črnčec že dolgo pred tem vedel, da bo multinacionalka Westinghouse gradila drugi blok NEK 2, zaradi česar je za direktorico svojega zavoda IGLU – Inštitut za globalno upravljanje nastavil kar direktorico družbe Westinghouse Electric za Slovenijo Zvonko Truden.

Črnčec že ve, da bo NEK 2 gradila družba Westinghouse

Pri tem je potrebno poudariti, da je Damir Črnčec že leta 2015 ustanovil zavod IGLU – Inštitut za globalno upravljanje, ko pa je postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, svoje firme ni ugasnil ali dal v mirovanje, ampak se je zgolj izločil iz morebitnega pridobivanja sredstev iz slovenskih proračunskih virov. To je objavljeno tudi na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije. Januarja letos pa je zamenjal prejšnjo direktorico Valentino Dobršek z novo, to je Zvonko Truden, ki pa je hkrati tudi direktorica podjetja Westinghouse Electric (Asia) SA, ZUG, Switzerland, podružnica Krško ali, povedano drugače, poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke v Krškem na naslovu Vrbina 12.

Zvonka Truden je direktorica tega podjetja že vse od začetka, pri čemer je zanimivo, da se je ameriška multinacionalka odločila v Sloveniji ustanoviti podjetje prek svoje azijske podružnice in švicarskega mesta Zug, ki velja za na pol davčno oazo oziroma tisti del Švice, ki ima najnižje davke v tej državi. Glede na to, da “krški Westinghouse” nima niti svoje spletne strani, verjetno ni nobenega dvoma, da gre za tipični poštni nabiralnik.

Naveza kabinet vlade – revija Reporter

Črnčecev IGLU je bil nekaj časa, vsaj do avgusta 2016, tudi izdajatelj spletnega portala Novice jutro, ki ga ureja Silvester Šurla, sicer odgovorni urednik Reporterja, revije, v kateri je bil Črnčec do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja tudi redni kolumnist. No, avgusta 2016 je Šurla izdajateljstvo omenjenega portala prenesel na svoj s. p. – Novicejutro, drugo informiranje, Silvester Šurla, s. p.

Poslovno-strateška naveza …

Da sta se tako tesno povezala Črnčec in Trudnova, direktorica Westinghousa v Sloveniji, zagotovo ni naključje. Težko, praktično nemogoče je namreč verjeti, da nekdanji direktor Sove in OVSE ter aktualni državni sekretar za nacionalno varnost ne bi vedel, da je Zvonka Truden direktorica Westinghousa, zato je mogoče upravičeno sklepati, da gre za načrtno in strateško (poslovno) povezavo, ki jo je treba ocenjevati z vidika bodočih več stomilijonskih poslov, tesno povezanih z gradnjo NEK 2, kar po novem “nepričakovano” napoveduje Črnčecev neposredni šef – predsednik vlade Marjan Šarec. Če Damir Črnčec morda resnično ni vedel, za koga dela gospa Zvonka Truden, potem pa res ni (več) primeren za ključnega odločevalca na področju nacionalne varnosti!

… in varnostno tveganje

Naveza med Damirjem Črnčecem na eni strani ter Zvonko Truden oziroma Westinghousom na drugi pa ima še eno dodatno varnostno dimenzijo oziroma varnostno tveganje za slovensko nacionalno varnost. Državni sekretar Črnčec je namreč v imenu vlade, tako se je pač odločil premier Marjan Šarec, pristojen tudi za implementacijo arbitražne odločbe s Hrvaško, poroča Požareport. Ker pa je NEK v polovični lasti Hrvaške (HEP), gre pa za edino jedrsko elektrarno v širši regiji, sodi direktorica Westinghousa v Sloveniji brez dvoma tudi v strateško polje tajnega zanimanja hrvaških obveščevalnih služb.

Lana Božič

Zadnje novice

Sorodne vsebine