11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Nov poskus zamenjave Igorja Zorčiča naj bi bil že 13. aprila – To so trije možni scenariji razpleta politične krize

Piše: L.S. (Nova24tv)

Nova izredna seja državnega zbora, na kateri naj bi aktualna koalicija še drugič poskušala zamenjati predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, je sklicala za 13. april, torej po koncu lockdowna, poroča Požareport. Prvi poskus odstavitve prebeglega nekdanjega člana poslanske skupine SMC ni uspel, potem ko je opozicija glasovanje obstruirala, saj so se stranke Koalicije ustavnega loka zbale, da so v njihovih vrstah poslanci, ki bi zamenjavo z Jožefom Horvatom podprle. Med 47 poslanci, ki so ostali v sejni sobi, na tajnem glasovanju dva nista oddala veljavne glasovnice, od tedaj pa se ugiba, kdo bi to lahko bila. Skoraj zagotovo je eden izmed njih predstavnik italijanske narodne skuponosti Felice Žiža, medtem ko naj bi bil drugi vodja poslanske skupine Franc Jurša, čeprav se je kot možnega kandidata omenjalo tudi poslanca SNS Dušana Šiška. 

Zmago Jelinčič, ki je bil ta teden gost v oddaji Tema dneva, je sicer namigovanja, da bi lahko zatajil njegov poslanec Dušan Šiško, hudomušno zavrnil, češ da ima samo tri poslance in da ima vse, torej tudi sebe, pod kontrolo. Požareport pa poroča, da je nekdanji poslanec Aurelio Juri na Žižo pritiskal celo javno in verjetno tudi ni ravno naključje, da so na časopisu Delo tik pred glasovanjem o zamenjavi Zorčiča objavili daljši intervju

“Spomnimo, že pred glasovanjem o Erjavčevi konstruktivni nezaupnici se je na Obali govorilo, da družina Juri zakulisno močno pritiska na poslanca Žižo, naj glasuje proti Janezu Janši. Zato ni izključeno, da je Žiža tokrat popustil pod pritiski,” poroča Bojan Požar. Ki še dodaja, da se na drugi strani za Franca Juršo govori, da naj bi bil po eni strani že precej utrujen, po drugi strani pa naj bi si na tak način samo dvigoval ceno.

Izvršni odbor Stranke modernega centra je sicer v petek razpravljal o trenutni politični situaciji in ohranjanju politične stabilnosti za zajezitev epidemije in uspešno gospodarsko okrevanje. Glede tega so se članice in člani pogovarjali tudi o možnosti, da bi se predsednik Zdravko Počivalšek vrnil med poslance, kar sicer odpira vrsto vprašanj, ki jih je treba pred tem dobro preučiti in pretehtati. Kot so zapisali v sporočilo za javnost, je pomembno upoštevati tudi pozive predstavnikov gospodarstva, ki si želijo nadaljevati sodelovanje z Zdravkom Počivalškom kot ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vodstvo stranke naj bi zato pred dokončno odločitvijo v prihodnjih dneh pretehtalo različne argumente in vsa odprta vprašanja v zvezi tem.

Obstajajo trije možni scenariji razpleta politične krize. Poleg vrnitve Zdravka Počivalška v državni zbor obstaja tudi možnost, da bi nadomestni poslanec Gregor Židan, ki je lani prestopil v SD, sam odstopil kot poslanec, saj naj po naših informacijah stranka SD obljub, ki mu jih je dala ob prestopu, ni izpolnila. Židan si išče službo v nogometu, omenja se celo nogometno zvezo. Če bi Židan dejansko zapustil politiko, Počivalšku ne bi bilo treba odstopiti kot ministru, saj bi v državni zbor prišel naslednji po vrsti iz kvote SMC, ki pa naj bi bil v dobrih odnosih z aktualnim predsednikom stranke.

Tretja možnost pa je seveda ta, da Igorja Zorčiča preprosto pustijo za predsednika državnega zbora. Kot smo namreč videli prejšnji teden, so šli vsi pomembni zakoni te vlade uspešno skozi parlamentarno proceduro. Bolj koalicijo skrbi dejstvo, da je Zorčič v preteklosti že zavlačeval z uvrstitvijo nekaterih predlogov na razpravo, kot je denimo zgodba okrog združevanja agencij, pa tudi nekatere druge. Zaupanja do Zorčiča namreč ta koalicija po tem prestopu nima več.

Zdravko Počivalšek je na položaju že šest let, cenijo ga tako levi kot desni, v gospodarskih krogih uživa izjemno zaupanje. Številni investitorji, ki jih želi ta vlada po odhodu nekaterih podjetij, denimo s Koroške, pripeljati v Slovenijo, se pogovarjajo direktno z ministrom. Počivalšek je izkušen pogajalec in enakovreden sogovornik vplivnim menedžerjem, zato bi bilo na gospodarskem ministrstvu izjemno težko najti zamenjavo zanj. Ta opcija, torej odstop, ostaja še vedno najverjetnejši scenarij, a bo potrebno pretehtati možnosti, kako zagotoviti nemoten potek dela, da gospodarstvo ne bi trpelo. Spomnimo, Počivalšek je bil tudi ob zadnjem lockdownu edini minister te vlade, ki je odločno in glasno nasprotoval zaprtju gospodarstva. Tudi zato imajo v gospodarskem sektorju še vedno zaupanje do te vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine