11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Nov logotip – to so prioritete vrhovnega sodišča!

Preberite, kaj so prioritete vrhovnega sodišča oziroma kaj vsebuje njihova operacija Učinkovito pravosodje. Gre v primeru tega javnega razpisa celo za korupcijo?

Na Twitterju se je pojavil seznam prijaviteljev na javni razpis vrhovnega sodišča za nov logotip sodišč. Izbran je bil najdražji ponudnik, to je podjetje Futura DDB,  ki mu bo vrhovno sodišče plačalo 73.100 evrov brez DDV. Vrhovno sodišče je denar za omenjeni razpis rezerviralo v okviru operacije Učinkovito pravosodje, večino pa ga bo prispevala EU.

Kotsmo na Twitterju lahko prebrali, so »imeli zadnji dve desetletji naslednje logotipe«:

Beremo lahko še: »A, kot so navedli v javnem naročilu (preberete ga lahko tu: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=327615 … ), imajo z njimi nemalo težav in krnijo ugled sodstva.  Primer: zlata barva na printu ni zlata. Zato so šli že jeseni 2018 v javno naročilo, a noben ponudnik ni dal dovolj dobre ponudbe. Denar so rezervirali v okviru operacije Učinkovito pravosodje. Večino prispeva EU. Izbrana je bila Futura DDB, čeprav je bila najdražja od vseh ponudnikov (vse v tabeli so sicer vsebinsko OK) in skoraj trikrat dražja od po točkovanju drugo uvrščene agencije Arnoldvuga. Zakaj? Ker je po določbah v razpisu cena le 10 % končnega števila točk. S tem v osnovi ni nič narobe, saj si želimo kakovostnih in ne nujno najcenejših izdelkov, se pa sprašujem, kako subjektivna oz. “prilagodljiva” sta druga dva kriterija.

Ponudbe je presojala komisija (podatki o njih z Googla, upam, da so točni):

– Damijan Florjančič, predsednik VSRS

– Iztok Stržinar, piarovec VSRS

– Maja Gspan, oblikovalka

– Sašo Urukalo, oblikovalec, espe

– Petra Černe Oven, oblikovalka, ALUO

Pri sklopih obl. rešitve in sistemizacije je vsak lahko dal  do pet točk za posamezen kriterij, na koncu so izračunali aritmetično sredino za posameznega člana in jih sešteli. Najbrž ni ravno razumljivo, ampak vsaka agencija je za posamezen sklop lahko dobila od 0 do 25 točk.

Medtem ko na prejšnjem razpisu nobena agencija ni dosegla niti 30 točk in so tudi na tokratnem vse agencije dobile največ 30 točk pri ‘kreativnem’ delu ocene (torej izvzemajoč kriterij cene), je Futura dobila kar 47,2 od možnih 50 točk.

In zgolj v vednost: če splet ne laže, je bila Maja Gspan nekoč (sicer že dolgo nazaj) kreativna direktorica v – Futuri DDB. https://www.dos-design.si/oblikovalec/maja-gspa.«

“Sodišče nima pooblastil”

Boštjan M. Zupančič je ob tem na Twitterju zapisal: »Izbor “celostne podobe sodstva” ni v pristojnosti vrhovnega sodišča. VS je le eno izmed sodišč in nima pooblastil, ki bi administrativno pokrivala sodstvo v celoti. Stvar je v pristojnosti Ministrstva za pravosodje. Je to le vrh neke ledene gore?«

Zadnje novice

Sorodne vsebine