9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Notranji minister Hojs: Ne gre za policijsko uro v skladu z zakonom o policijskih pooblastilih, ampak za omejitev v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure.

Nekateri iz opozicije, predvsem pa ldevičarski aktivisti so to že označili za vzpostavljanje policijske države. Notranji minister Aleš Hojs je v kratkem pogovoru za revijo Demokracija pojasnil, da ne gre za nikakršno policijsko uro v skladu z zakonom o policijskih pooblastilih. Po njegovo bodo ukrepi trajali štirinajst dni.

Gospod minister, opozicija in levičarski aktivisti za omejitve gibanja ponoči pravijo, da gre za vzpostavitev totalitarne policijske države?

Vsi ukrepi so izvedeni na podlagi mnenja strokovne skupine in skladno z zakonom o nalezljivih bolezni. Torej ne gre za policijsko uro v skladu z zakonom o pooblastilih policije, temveč z zakonom o nalezljivih boleznih. 

Koliko časa bodo trajali ukrepi, predvsem omejitev nočnega gibanja?

Ukrepe tedensko spremlja in spreminja vlada. Tudi s tem odlokom bo tako. Računam, da bo glede na epidemiološko stanje v državi ukrep v veljavi vsaj štirinajst dni. 

Imate informacije, ali je take ukrepe sprejela še kakšna evropska država?

Nizozemska, Belgija in Francija so najbolj prepoznavne države s podobnimi ukrepi, Srbija pa je s takimi ukrepi že uspešno izvedla zmanjšanje virusne obremenitve v državi. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine