17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović za lažje prehajanje meje; predsednik vlade Janez Janša: Odprtje meje lahko le dvostranski ukrep

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke. Premier Janez Janša je danes zatrdil, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, tako kot tudi ne z Avstrijo in Madžarsko. To je namreč lahko le dvostranski ukrep, je zapisal na Twitterju.

“V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,” je pojasnil Božinović.

Morajo pa vsi hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča covida-19 ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. “To je pravzaprav tehnična rešitev, da bi lahko slovenski državljani te podatke oddali, še preden se odpravijo na pot, in tako prehajali brez zadrževanja,” je dejal hrvaški notranji minister.

 Po njegovih besedah bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo. “Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši,” je dodal Hojs.

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo. “Ni spremembe v kontrolnih točkah oziroma mednarodnih mejnih prehodih, kjer ljudje lahko prehajajo slovensko-hrvaško mejo. Torej gre za točke, ki so že sedaj odprte in ti mejni prehodi so tudi tisti, ki so za tranzit Slovencev praktično najbolj pomembni,” je povedal.

Pojasnil je, da so v dogovorih za sproščanje omejitev na meji tudi z drugimi sosednjimi državami. “Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci – ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki – podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili,” je povedal.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija. “Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo,” je dejal.

Današnje srečanje sta oba ministra označila za konstruktivno. “Predvsem pa upam, da bo pomagalo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh, naslednjih tednih lahko kar se da prosto prestopali slovensko – hrvaško mejo,” je povedal Hojs.

Hrvaški kolega mu je pojasnil, da so vsi postopki, ki jih izvajajo na meji, izključno zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa. “Ravno zaradi tega se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, kjer se s strani hrvaške policije zahteva vsaj naslov ali kontaktna številka,” je povedal Hojs.

Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo tam svojce, nepremično ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila.

Ministra sta se najprej srečala na ormoškem mejnem prehodu, nato pa opravila pogovor v poslopju Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Med drugim sta se pogovarjala še o nezakonitih migracijah, kjer sta sodelovanje med državama označila za zelo dobro, ter vstopanju Hrvaške v schengenski prostor, ki je po njunih besedah v obojestranskem interesu. “Hrvaška v schengenu je v interesu ne le Hrvaške ampak tudi Slovenije in EU in vesel sem, da se to stališče vedno bolj uveljavlja tudi v Bruslju,” je dejal Božinović.

Da je Hrvaška sposobna ustrezno skrbeti za varnost je po njegovih besedah dokazala tudi z učinkovitim obvladovanjem covida-19. “Virus ne pozna meja. Učinkovito zoperstavljanje je možno le s sodelovanjem,” je prepričan.

Kmalu hitrejše prehajanje meje s Hrvaško

Sporočilo za javnost MNZ RS: Danes, 16. maja 2020, sta se v Ormožu srečala minister za notranje zadeve Republike Slovenije Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Republike Hrvaške Davor Božinović. Pogovarjala sta se o situaciji, povezani s COVID-19, predvsem glede prestopanja slovensko-hrvaške meje, in problematiki nezakonitih migracij.

Minister Hojs je po srečanju dejal, da je bilo to izjemno konstruktivno in bo pripomoglo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh in tednih lahko kar se da prosto prehajali slovensko-hrvaško mejo.

»Minister me je obvestil, da so vsi postopki, ki jih trenutno izvajajo na slovensko-hrvaški meji, posledica tega, da njihovi epidemiologi še vedno ocenjujejo, da je treba vstope tujih državljanov, tudi Slovencev, na lokacije odprtih avtokampov, nepremičnin, ki jih posedujejo Slovenci, ali druge premike, imeti pod nadzorom. Ravno zato se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, ko hrvaška policija zahteva vsaj naslov in neko kontaktno številko,« je povedal minister Hojs.

Za razliko od slovenskega dela javnosti, ki je ob korona zakonu izrecno in zelo glasno nasprotoval temu, da bi slovenska policija pridobivala podatke, kje in kako se kdo nahaja v karanteni, na hrvaški strani tega problema ni. Tam se zavedajo, da je bilo treba v času koronavirusa vzpostaviti relativno strog in jasen nadzor nad tistimi, ki so v karanteni. In ravno zato želi Hrvaška tako kontrolo, ko je epidemija še vedno razglašena, nadaljevati.

»Ministra sem tudi obvestil, da smo z včerajšnjim dnem na slovenski strani epidemijo preklicali. Epidemija velja do 31. maja, kar ne pomeni, da smo končali z zaščitnimi oziroma drugimi ukrepi, ki so potrebni, da se morebitni novi val epidemije ne pojavi znova.«

Ministra sta se tudi dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dogovorili način prehoda meje. Hojs je izrazil prepričanje, da bo z možnostjo predhodnega sporočanja slovenskih državljanov, kam in kdaj gredo ter kje bodo bivali, prehod meje v naslednjih dneh bistveno hitrejši.

Pogovarjala sta se tudi o migrantski problematiki. Minister Hojs je poudaril, da je sodelovanje obeh policij na tem področju izjemno dobro. Kot je zagotovil hrvaški notranji minister Božinović, vračanje migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo in ne izrazijo namere za mednarodno zaščito ali te ne želijo pridobiti v Republiki Sloveniji, ni problematično.

Ministra sta govorila tudi o nadaljnjih postopkih o približevanju Republike Hrvaške v schengenski prostor. Minister Hojs je ponovil stališče Slovenije, da je treba zagotoviti vse tehnične pogoje, da je ta vstop možen. Kot je še povedal minister, je hrvaški kolega Božinović zagotovil, da je Hrvaška tehnične zahteve v večji meri izpolnila. Interes Slovenije je, da se schengenska meja prestavi oziroma v razumnem roku preseli na mejo med Republiko Hrvaško in Republiko Srbijo. »Sem pa ministra obvestil tudi o tem, da če bi Slovenija kakor koli ugotovila, da njihov schengenski nadzor bodoče zunanje meje ne bo potekal tako kot bi bilo pričakovano, je Slovenija v vsakem trenutku pripravljena in bo ponovno uvedla vse kontrole, ki bi bile takrat potrebne.«

Na koncu se je minister Hojs zahvalil ministru Božinoviću in sodelavcem za dobro nadaljnje sodelovanje.

Janša: Odprtje meje lahko le dvostranski ukrep

 Premier Janez Janša je danes zatrdil, da še ni splošnega odprtja meje z Italijo, tako kot tudi ne z Avstrijo in Madžarsko. To je namreč lahko le dvostranski ukrep, je zapisal na Twitterju. “Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga,” je dodal. Tudi na meji s Hrvaško, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve, je zatrdil.

Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a upoštevajoč zdravstvene razmere. Potrdila sta, da lahko slovenski državljani odhajajo na Hrvaško tudi iz turističnih razlogov, saj je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa predložiti svoje kontaktne podatke.

Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je Hojs dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. “Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili,” je povedal po srečanju z Božinovićem.

Omejitve na meji s 3. junijem sicer opravlja tudi Italija. Znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, karantena ob vstopu ne bo več potrebna.

Madžarska je medtem 1. maja odprla meje za poslovna potovanja iz Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine