6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Pri Šarcu že sedem ur koalicijskih pogajanj

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, DeSUS in SAB že sedem ur za tesno zaprtimi vrati pretresajo predlog koalicijske pogodbe in kadrovski razrez morebitne bodoče vlade, ki bi jo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. Kako dolgo bi današnja pogajanja še utegnila trajati, ni jasno.

 

Danes ima šesterica strank na mizi besedilo koalicijske pogodbe, ki so ga v minulih dneh in še danes zjutraj delovne skupine dopolnile s pripombami posameznih strank.

S sestavljanjem koalicije se jim nekoliko mudi, saj je izvršilni odbor NSi dal svoji pogajalski skupini čas, da izpogaja boljša izhodišča, kot so jih imeli na mizi pred tednom dni, do ponedeljka, sicer se bodo “zahvalili za sodelovanje”.

Pred sestankom je predsednik SD Dejan Židan dejal, da je optimist, “ker je bil v tednu dni storjen velik korak naprej”.

Je pa pričakovati, da bo še trši oreh, kot je vsebina, kadrovski razrez bodoče vladne ekipe. Da bo tudi to na dnevnem redu današnjih pogovorov, je pred sestankom potrdil prvak DeSUS Karl Erjavec. O željah posameznih strank je bilo v minulih tednih slišati veliko, Šarec pa bo moral apetite uskladiti, če bo želel sestaviti vlado.

Po drugi strani je stranke na koalicijske pogovore za ponedeljek in torek povabil tudi predsednik SDS Janez Janša, a so se mu vsi, razen SNS in NSi zahvalili. Predsednik republike Borut Pahor Janšev odgovor na vprašanje, ali bo sprejel mandatarsko kandidaturo, pričakuje do četrtka.

Je pa dogajanje pri sestavljanju vlade čedalje bolj bizarno, saj je jasno, da bo Šarec zelo težko obdržal koalicijo šestih strank. Zato je čedalje bolj verjetno, da bodo jeseni nove volitve. Lokalne volitve so bile razpisane za 18. november, bomo takrat ponovno volili tudi poslance DZ? Bomo videli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine