15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Noro: nekdanji generalni direktor UKC Kopač želel nesposobnega Rajka Kendo dvakrat zamenjati, a se je vedno vmešala Milojka Kolar Celarc!

Zaslišanje nekdanjega direkorja UKC Andraža Kopača se je kar nekaj časa “vrtelo” okoli nekdanjega strokovnega direktorja pediatrične klinike v UKC Ljubljana Rajka Kende. Po Kopačevih besedah je bilo prelomno interno poročilo iz konca leta 2016, v katerem je izvedel, da Kenda kot v. d. vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki v resnici sploh ne vodi tega oddelka. Kopač je nato v letu 2017 želel Kendo razrešiti kar dvakrat, marca in maja, vendar se je, kot nam je že znano, v zgodbo vpletla tedanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

 

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec je včeraj zaslišala nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in nekdanjo poslovno direktorico Pediatrične klinike v UKC Ljubljana Biserko Marolt Meden.

Kopač je klinični center vodil od maja 2016 do januarja 2018, nato pa odstopil. Med glavnimi razlogi za odhod je navedel nesoglasja z ministrstvom za zdravje. “Glede na naša redna poročila o delovanju programa otroške srčne kirurgije, ki smo jih pošiljali ministrstvu, bi maja 2017 pristojni lahko rekli, “velja, stvari se urejajo”, namesto tega pa so poslušali tiste s čini in kvazi strokovnjake, ki enostavno niso imeli prav,” je bil direkten Kopač. Ta odločitev vodstva ministrstva je bila po njegovem mnenju “strel v koleno” sebi in celotnemu slovenskemu zdravstvu.

Kopač je prepričan, da v času vodenja UKC Ljubljana skupaj z ekipo ponovno vzpostavil delujoč program otroške srčne kirurgije, česar njegovi predhodniki v zadnjih desetih letih niso uspeli, “tudi tisti z veliki višjimi čini ne.” Omenil je, da so dobivali številna polena pod noge, a da jim je uspelo vzpostaviti dobro delujoč program, ki je dal odlične rezultate. “Toliko o velikosti čevljev, v katere sem stopil, o čemer je bilo toliko govora,” je dodal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine