-1.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Noro: nekdanja premierka Alenka Bratušek že ugiba, katero ministrsko mesto bi ji pripadlo

Predsednica SAB Alenka Bratušek je potrdila, da bi po delitvi ministrstev v prvem krogu dogovarjanj njim pripadlo ministrstvo za infrastrukturo in da bi vodenje prevzela sama. Pojasnila pa je, da si je sama želela vlogo koordinatorke resorjev financ, zdravstva in sociale. Svet SAB bo sicer o vstopu v vlado dokončno odločil prihodnji teden.

 

“Dokler v križanki niso izpolnjeni vsi kvadratki, ni rešena, in tudi v naši koalicijski križanki vsi kvadratki še niso polni,” je v izjavi za medije med današnjim sestankom generalnih sekretarjev petih strank bodoče koalicije o kadrovskem razrezu dejala Bratuškova. Potrdila je le, da je v prvem krogu delitve, ki so jo opravili v ponedeljek, njej pripadlo infrastrukturno ministrstvo, ni pa želela napovedati, katero bi bilo lahko še drugo ministrstvo pod njihovim okriljem.

Kot je pojasnila, so bili v stranki pripravljeni “prevzeti veliko odgovornost, to je odgovornost za zdravstvo, socialo in finance, skratka koordinacijo nad temi tremi ministrstvi”. Prepričana je namreč, da bi s svojim dobrim poznavanjem javnih financ, problemov v zdravstvu in rešitev, ki so jih predlagali za upokojence, kot ministrica, ki bi te resorje koordinirala, “velik del problemov te vlade vzela na svoj hrbet in jih tudi rešila”. “Ampak so se pač fantje odločili drugače,” je dejala edina predsednica med voditelji strank bodoče koalicije.

Ker so bili drugi koalicijski partnerji proti temu predlogu, so pač v SAB izbrali ministrstvo, ki je bilo še na voljo in za katerega so ravno tako prepričani, da bodo “lahko naredili veliko dobrih in pravih stvari za ljudi”. Tako kot so v tem primeru stopili korak nazaj in niso bili problem, tudi pri izbiri drugega ministrstva ne bodo problem, je zagotovila Bratuškova.

Na vprašanje, ali ji je kdo očital, da ni izbrala področja zdravstva ali sociale, ki ju je želela koordinirati, je odgovorila, da se to ni zgodilo, saj da po njenem mnenju “vsi razumejo, da če želiš reševati probleme v zdravstvu, moraš imeti vpliv tudi na ministrstvo za finance”.

V organih SAB sicer še niso sprejeli dokončne odločitve o vstopu v vlado. “Naša želja je, da to naredimo čim prej po imenovanju Marjana Šarca,” je pojasnila in napovedala, da bo svet stranke o tem odločal predvidoma v prihodnjem tednu, ko bodo imeli na mizi vse končne dokumente in tudi kadrovski razrez bodoče vlade.

Na vprašanje, kako gleda na to, da bodo odgovornost v vladi prevzeli vsi prvaki koalicijskih strank razen predsednika SD Dejana Židana, je odgovorila: “Mislim, da bo v državnem zboru glede na opozicijo, ki se nakazuje, moral oddelati kar veliko težkega in odgovornega dela.”

Glede možnih zapletov, na katere je opozoril predsednik DZ Matej Tonin, v primeru, da glasovanje v petek ne bo izpeljano do polnoči, ko se izteče rok, je Bratuškova dejala, da si želi, da se Tonin zaveda, da je predsednik DZ postal z glasovi sedanje koalicije in da bo svoje delo do konca opravljal korektno, brez kakršnih koli postopkovnih zapletov ali izkoriščanja poslovnika. “Naš skupen dogovor je bil, da je ta seja v petek, in verjamem, da bomo v petek prišli do mandatarja,” je poudarila.

Na vprašanje, ali sama Levico vidi kot koalicijsko ali kot opozicijsko stranko, je odgovorila, da je to, kam se postavijo, stvar Levice in da je peterica strank z Levico sklenila korekten dogovor. “Za nas je ključno, da bodo podpirali stvari, za katere so se zavezali,” je dodala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine