11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

NORO! Kandidat Levice je Janeza Janšo zaradi domoljubnega plakata, s katerim SDS čestita ob dnevu državnosti, prijavil organom pregona, češ da oglas krši Ženevsko konvencijo

Vilko Brus – Vili je na tožilstvo, policijo, Rdeči križ, Ministrstvo za obrambo, kabinet predsednika vlade, kabinet predsednika države, Varuha človeških pravic in na še nekatere naslove zoper SDS poslal prijavo zaradi suma kršitve Ženevske konvencije o vojnih ujetnikih.

Slovenija 25. junija praznuje najpomembnejši praznik svojega obstoja; leta 1991 je takrat država članica komunistične SFRJ v zgolj desetih dneh uspela premagati Jugoslovansko ljudsko armado, o kateri so podporniki režima vrsto let širili famo, da je ena izmed najmočnejših in najstrašnejših vojsk v Evropi.

V času osamosvajanja je bil slovenski obrambni minister Janez Janša, danes predsednik Slovenske demokratske stranke, pod čigar poveljstvom se je kljub delno uspešnim poskusom razorožitve slovenske Teritorialne obrambe uspel mlad, srčen in predrzen narod ubraniti pred agresorjem pod rdečo zvezdo, ki je pozneje zakuhal še krvavo vojno na Balkanu, v kateri je umrlo več sto tisoč ljudi. Letos Slovenija praznuje že svoj 28. rojstni dan, največja opozicijska stranka pa skuša ob tej obletnici med Slovenkami in Slovenci dvigniti narodno zavest, da bi se še bolj zavedali, kaj je pomladnikom uspelo leta 1991, da smo lahko zaživeli v samostojni, demokratični in suvereni državi Republiki Sloveniji. Ravno od tu veliki plakati, ki visijo po Sloveniji, na katerih je preprosto, ne škodoželjno sporočilo, da SDS “čestita” ob dnevu državnosti. A slika vojakov JLA, ki se predajajo, je nekatere zmotila. Bržkone tiste, ki jim osamosvojitev tako ali tako ni bila intimna opcija.

“25. junij, dan državnosti. Čestitamo. SDS.” To je napis na plakatih, ki te dni visijo po vsej državi in ki Slovenke in Slovence opozarjajo, da bo mlada države čez nekaj dni praznovala svoj 28. rojstni dan. Desno od napisa je slika nekaj vojakov JLA, ki imajo dvignjene roke, torej so se predali – Slovenci so uspeli okupatorja prisiliti k umiku iz države. Spodaj najdemo še slovensko zastavo.

Vilko Brus, ki je, kot je razvidno na spletu, na zadnjih parlamentarnih volitvah nastopil na listi skrajne levičarske stranke Levica, je v dopisu zapisal: »Ocenjujem , da je bil z objavo navedene fotografije kršena Ženevska konvencija iz 1949 leta in sicer najmanj 3.člen, 1. točka c. alineja, 13 člen 3 alineja in 14 člen 1 .alineje navedene konvencije.«

Kriminaliziranje slovenske osamosvojitve se očitno nadaljuje. Nedavno smo lahko v reportaži o tako imenovani bitki na Sutjeski v časniku Delo prebrali, da so tam »obujali spomine na nekdanjo socialistično Jugoslavijo, ki je končala v krvi podivjanih nacionalističnih zveri«. Osamosvojitelji so torej podivjane nacionalistične zveri.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine