28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Noro: Goran Vojnović na švedskem radiu o zlobnih in rasističnih Slovencih, ki so mu financirali že dva filma v vrednosti skoraj tri milijone evrov, sedaj pa snema še tretjega o “beguncih”

Goran Vojnović je nedavno gostoval na švedskem nacionalnem radio v oddaji Kultura. V njej se je večino časa tožil o boljšem svetu in življenju za svoje otroke. Ni pa se niti izognil kritikam t.i. nacionalistične politike, ki vlada na Hrvaškem. “Slabi fantje so zmagali,” je večkrat povedal Vojnovič. Ni pa pozabil omeniti niti Slovencev, saj smo po njegovem do Bosancev rasistični in jih diskriminiramo. Tako zelo, da smo mu omogočili kariero in mu plačali za nejgova filma Piran-Pirano in Čefurji raus kar 2.896.736 evrov, sedaj snema še enega o beguncih – Nekoč so bili ljudje.

 

Goran Vojnović je zaslovel s svojim romanom Čefurji raus. V njem je opisoval prigode prijateljev potomcev priseljencev iz bivših držav Jugoslavije v ljubljanskem naselju Fužine. Zato ga je v hipu pod svoje okrilje vzela levica, kot orožje proti nestrpnim in “zahojenim” Slovencem.

Tokrat so se nanj spomnili v multikulturni Švedski. Nastopil je na nacionalnem švedskem radio v oddaji Kultura. Poleg govoričenja o slabih fantih na Balkanu ter sanjam o boljšem svetu za svoje otroke ni pozabil povedati, da smo Slovenci po njegovem mnenju rasisti. “Pravkar….na švedskem nacionalnem radiu v oddaji “Kultura” predstavitev Gorana Vojnovića in njegove knjige Čefurji raus!…revež se potoži, da smo Slovenci do Bosancev in južnakov rasistični in jih diskriminiramo. Kar solzica se mi je utrnila….NOT!!!,” je na Twitterju zapisala slovenska državljanka, živeča na Švedskem.

Slabi nacionalistični fantje na Hrvaškem
V kratkem petnajstminutnem pogovoru je govoril o tem, kako si želi boljše življenje za svoje otroke. Omenjal je svojo knjižno uspešnico Čefurji raus. V kontekstu svoje knjige je pojasnil, da so se uresničile vse njegove najhujše predstave o nacionalizmu, ki vlada na Balkanu in v zahodni Evropi. “Naš svet izginja, vse je možno. Zahodna Evropa zaradi svoje politike postaja vedno bolj zaprta. Nihče ne verjame v vrednote zahodne Evrope. Balkan je bil v preteklosti žrtev nacionalistične politike Slobodana Miloševića. Vendar danes se izkazuje, da so slabi fantje zmagali. Govorijo o demokraciji, evropskih vrednotah, a počnejo vse drugo. Nacionalistična politika, ki nas je popeljala v vojno, sedaj vlada na Hrvaškem”,  je stanje na Balkanu predstavil Vojnović.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine