6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Nocoj ob 20:00 na Nova24TV začetek nove sezone oddaje Drugorazredni – Luka Svetina: Ko misliš, da te v Sloveniji nič več ne more presenetiti, vsako novo zgodbo spet poslušaš z odprtimi usti!”

V torek, 11. septembra 2018, se bo ob 20. uri na Nova24TV začela nova sezona oddaje Drugorazredni, v kateri bo raziskovalni novinar Luka Svetina predstavljal zgodbe drugorazrednih slovenskih državljanov, ki jih država oziroma njene institucije tako ali drugače zapostavljajo ali pa jim celo škodujejo. Odziv gledalcev v prvi sezoni je presegel vsa pričakovanja; Drugorazredni je hitro postala ena najbolj gledanih oddaj na Nova24TV, bržkone tudi zato, ker se je s krivicami, ki so jih razkrivali, lahko poistovetil sleherni slovenski državljan.

V prvi sezoni je ekipa Drugorazredni razkrivala krive sodbe sodišč, mafijske povezave centrov za socialno delo z družinskimi sodišči, kjer so ženske pogosto odtujevale otroke očetom, razkrivala je, kako so novi bizarni slovenski zakoni grenili življenje državljanom. Ekipa je obiskovala Slovence, ki jih je država dobesedno vrgla iz njihovih domov in jih sredi zime pustila dobesedno na cesti. Razkrivala je zgodbe ljudi, ki so zaradi nerazumljive birokratizacije ostali brez svojih podjetij, služb, nepremičnin, pokojnin – ali celo otrok. Ob vsem tem država ni grdo ravnala samo s svojimi ljudmi, temveč tudi s svojim imetjem in naravnim bogastvom. Propadajoči hoteli v Bohinju, prometni kaos na Bledu, gledalci so lahko spoznali, da Slovenija ne zna upravljati niti s svojimi največjimi turističnimi biseri.

Drugorazredni Slovenci ustvarjalce oddaje med poletnimi počitnicami zasuli z elektronsko pošto …

Zdi se, da drugorazrednih zgodb v Sloveniji še nekaj časa ne bo zmanjkalo, s tem pa ne dela za ekipo Drugorazredni, ki za drugo sezono pripravlja kopico svežih, bizarnih, težko verjetnih drugorazrednih zgodb, za katere se zdi, da se lahko zgodijo samo v Sloveniji. Tisti Sloveniji, za katero so oblastniki ob osamosvojitvi leta 1991 obljubljali, da bodo iz nje napravili drugo Švico. No, sodeč po zgodbah, ki so se znašle v oddaji Drugorazredni, človek lahko dobi občutek, da je Slovenija bolj kot kdaj koli prej blizu Balkanu, od katerega se že dolgo časa vztrajno trudi distancirati.

Kot razkriva avtor in voditelj oddaje Drugorazredni Luka Svetina, so ga Slovenci in Slovenke tudi med poletnimi počitnicami, ko oddaje ni bilo na sporedu, zasuli z elektronsko pošto. “Zgodbe so še bolj neverjetne; ko se zdi, da te nič več ne more presenetiti, si vedno znova presenečen, ko samo z odprtimi usti poslušaš sogovornike, kako jim jo je zagodla ta država,” pravi Luka Svetina.

Ko je ekipa Drugorazredni opozorila na grozeči plaz, ki grozi vasi Koroška Bela, so se občinske oblasti odvzale in začele s sanacijo potoka Bela. (Foto: Nova24TV)

Predstavili bomo zgodbe ljudi, ki smo jim v prvi sezoni pomagali do uspešne rešitve njihovega primera

Številni sogovorniki iz prve sezone oddaje Drugorazredni sicer niso dosegli pravice, ostajajo žrtve birokracije in nedelovanja slovenske pravne države. A če ne drugega, potem, ko jim je prisluhnila ekipa Drugorazredni, čutijo vsaj olajšanje in zadoščenje, ker je vesoljna Slovenija videla, kakšna krivica se jim godi. In ne nazadnje, da v tej zagati niso sami – takšnih drugorazrednih zgodb je namreč v Sloveniji še na tisoče.

“Nekatere pa smo tudi uspešno rešili,” pravi voditelj Luka Svetina in izpostavlja primer Senada Gigovića, očeta iz Nove Gorice, čigar bivša partnerka zdaj živi z bivšim obsojenim morilcem, z njima pa stanujeta tudi Gigovićeva dva otroka. Ker je na centru za socialno delo protestiral proti temu, je družinsko sodišče nerazumljivo kar njemu omejilo stike z otrokoma. A to se je po objavi prispevka v oddaji Drugorazredni spremenilo; Gigović ima zdaj spet otroka, kadar mu srce poželi, svojo bitko za polno skrbništvo nad otrokoma pa nadaljuje po pravni poti. “Takšni pozitivni razpleti človeku dajo moč in energijo za naprej, da dela dobro in da nekaterim zares pomagamo,” še dodaja Svetina.

Tudi letos bo voditelj Luka Svetina v svojem studiu gostil številne zanimive sogovornike. V zadnji epizodi lanske sezone je delo Komisije za peticije in človekove pravice predstavila poslanka Eva Irgl. (Foto: Nova24TV)

V zaporu na Dobu smo obiskali Milka Noviča …

Prvo posebno oddajo Drugorazredni pa si lahko ogledate že danes, 4. septembra, ob 20. uri na Nova24TV. Voditelj Luka Svetina bo v studiu gostil sogovornike, katerih težave je v oddaji Drugorazredni predstavil v lanski sezoni. V zaporu na Dobu smo obiskali Milka Noviča, ki je bil brez kakršnih koli trdnih dokazov obsojen na 25 let zaporne kazni, zdaj pa po svoji pritožbi čaka na odločitev vrhovnega sodišča. Kako je spet prišel do svojih otrok, bo razkril Senad Gigović. Videli pa bomo tudi, kako so v Gorenjem Gradišču pri Novem mestu le nekaj tednov po objavi našega prispevka postavili hidrante in vas zaščitili pred požarom, potem ko se prej desetletja za pisma vaščanov na občini niso zmenili.

Če imate tudi vi problem, ki bi ga radi predstavili javnosti, mu lahko tudi vi pišete na elektronski naslov [email protected]. Ekipa Drugorazredni bo vaš primer preučila in morda predstavila v kateri izmed prihodnjih epizod.

Uredništvo Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine