0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države: danes predpremiera, že v soboto pa na TV SLO 1

Piše: L. K. F. 

V Kulturnem domu Hoče je bila danes popoldne za vabljene in medije  predpremiera celovečernega dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, ki je bil posnet po istoimenski knjižni uspešnici ekonomista Rada Pezdirja. Film je projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Režiral ga je Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom (idejna zasnova filma) tudi producent, scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir. Predpremiere se je udeležilo 200 ljudi.

Prvi vtisi s predpremiere

»Dobesedno osupel nad množičnim obiskom, vesel vseh pohval in čestitk, ganjen nad dolgim aplavzom in iskrenimi stiski rok na koncu projekcije.Tomi Cegnar in Rado Pezdir sta odlično opravila scenaristično, produkcijsko in režisersko delo. Hvala tudi celotni podporni ekipi, ki je skrbela za logistiko in organizacijo predpremiere,« je pred slabo uro na svojem TW-profilu zapisal Jože Biščak, direktor Založbe Nova Obzorja in odgovorni urednik Demokracije in soproducent dokumentarnega filma. Predpremiere se je udeležilo 200 ljudi.

Osnovna hrbtenica dokumentarca so po besedah Pezdirja intervjuji z osebami, ki se spoznajo na tematiko oziroma lahko dodatno pojasnijo kontekst zgodbe iz knjige. Intervjujem so dodali arhivske posnetke, zbrane dokumente in infografike. »Te so ključne, saj povedo več kot tisoč besed,« pravi Pezdir. (foto: Demokracija)

Jože Biščak je še povedal, da je takoj po izidu knjige poklical Rada Pezdirja in mu rekel: »Hvala.« Hvala za to, ker je v knjigi z dokumenti potrdil tisto, kar so nekateri novinarji preiskovali že v začetku 90. let, a so vsi dejali, da imajo paranojo in da je to teorija zarote: »Pezdirjeva knjiga in ta dokumentarni film pa razkrivata, da je bil vzporedni mehanizem še mnogo obsežnejši sistem in mnogo bolj pokvarjen, kot smo takrat mislili. Strašljivo pa je, da se je sistem prenesel v samostojno Slovenijo.«

Dokumentarni film torej sledi knjigi Rada Pezdirja, ki razkriva finančno ozadje delovanja globoke države. Začne z vzporedno ekonomijo Udbe (tajne politične policije), za katero se je zdelo, da bo prenehala z delovanjem o demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije. Pa ni. Avtor razkriva tudi omrežja, ki so po osamosvojitvi nastala s pomočjo tajnih udbovskih-partijskih navez, kar je pripeljalo tudi do afere s pranjem iranskega denarja. Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države je uvodni film v serijo dokumentarnih filmov o zločinih Udbe in njihovih žrtvah. Posneti bodo po knjigah Igorja Omerze in Rada Pezdirja.

»Moja iskrena želja s tem dokumentarcem je, da bi ga predvajali na kateremkoli srečanju izvršilnih organov Združenja zveze borcev Slovenije. Jaz bi si končno želel pogovor z njimi in da lahko pričnemo z razpravo o zgodovini Partije. Želim si le debato, ne želim spremeniti toka zgodovine v Sloveniji,« v pogovoru o nastanku dokumentarca pojasni Rado Pezdir, ki je tudi soscenarist. Film bo na ogled na nekaterih televizijskih postajah in kanalih, preveden bo tudi v tuje jezike in ponujen tujim televizijskih družbam. Nekatere države se že zanimajo za predvajanje filma na njihovih kanalih.

»V dokumentarcu so nekatere tematike malo bolj izpostavljene,« na vprašanje, kakšne so razlike med njegovo knjigo in dokumentarcem, še pojasni Pezdir, ki tudi trdi, da je dokumentarec bistveno bolj razumljiv in enostaven kot sama knjiga.

Biščak pa je izrazil upanje, da si bo film ogledalo čim več ljudi. »Ne samo zato, ker je to s strani partije ter njihovih ideoloških in krvnih naslednikov del zamolčane zgodovine, ampak tudi zato, da se kaj takega ne ponovi in da se enkrat za vselej opravi z mafijsko prakso, kjer državo vodi nek vzporeden in kriminalen sistem,« je še povedal Biščak.

Štiri TV so izrazile interes za dokumentarni film Vzporedni mehanizem: Planet TV, TV Slovenija, Nova24TV in ETV.

Film bo na televizijskih zaslonih prvič predvajan v soboto, 16. aprila, ob 21.30, na SLO 1, na Nova24TV pa v nedeljo, 17. aprila, ob 20. uri. 

Udeležbe na nocojšnji predpremieri ste se zaradi nujne zadržanosti opravičila predsednik vlade Janez Janša in avtor knjige Pezdir. Od ustvarjalcev sta bila prisotna Tomi Cegnar (režiser in producent) in Jože Biščak (producent in v imenu Novih obzorij, ki je bila pobudnica projekta). Predpremiero je vodil Metod Berlec, urednik Demokracije in TV-voditelj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine